2015. február 12., csütörtök

India - Büntetlenül maradnak a keresztények elleni támadások

Gyertyával a kézben több mint száz indiai püspök vonult föl Bangalore-ban múlt pénteken a békéért és a keresztények elleni erőszak megszüntetéséért. A kezdeményezést az indiai püspöki konferencia 27. plenáris ülésével egy időben tartották, amelyet a „Liturgia és élet” – témában kedden zárult. 

A békemenetet Oswald Gracias bíboros, mumbai érsek, a püspöki konferencia elnöke vezette, akit az ülésen megerősítettek tisztségében. A főpásztor emlékeztetett rá, hogy az elmúlt két hónapban számos támadás érte a keresztény istentiszteleti helyeket. Ezek az epizódok aggasztóak, mivel azt sejtetik, hogy egy stratégia húzódik a háttérben, amely a keresztényeket másodosztályú állampolgárrá kívánja leminősíteni.

Alkotmányos védelmet a keresztényeknek is

Indiában a keresztény közösség nagyon nagy mértékben hozzájárult a nevelés, az egészségügy és a szociális szolgáltatások terén a társadalom javához, eljutva a legtávolabbi területekre is. Gracias bíboros tehát alkotmányos garanciákat követel a keresztények számára is. Annál is inkább, mert a keresztény célpontok ellen irányuló gyakori támadások és vandál cselekedetek ügyében a törvényhozók nem képesek igazságot szolgáltatni, s ez tovább rontotta a büntetlenség légkörét.

Jogállamot erősíteni a békéért

A kormány és az alkotmányos jogok felelőseinek hallgatása, valamint a közösségek védelmének hiánya együtt valóban felháborító – nyilatkozta a mumbai érsek. Itt az idő, hogy megerősítsék a jogállamot és megfékezzék a támadásokat, hogy a nemzet békében és harmóniában élhessen.

Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése