2013. július 12., péntek

Két világ – egy ellenforradalom

Bangha Béla és Plínio Corrêa de Oliveira

Írta: Szász Péter Domonkos

Bangha Béla jezsuita páter, az 1919 utáni hazai ellenforradalmi ideológia megfogalmazója, és a közéleti, harcos keresztény következetes képviselője minden valószínűség szerint személyesen is találkozott a XX. század keresztesvitézével, Plínio Corrêa de Oliveirával. Dél-amerikai körútja során az 1934-es új alkotmány megszületésekor São Pauloban tartózkodott. Naplóbejegyzésében egy megnyerő fiatalember közéleti tevékenységét emelete ki, aki vaskövetkezetességgel küzdött ekkor is és mindig a katolikus ügyért. Ez az ember Plínio Corrêa de Oliveira volt.


Új alkotmány! 
Sáo Paulo, július 9. 

Ma nagy napja van Brazíliának: ma írja alá Getulio Vargas, az ideiglenes államfő (akit azóta köztársasági elnöknek alkotmányosan is megválasztottak) az új brazíliai alkotmányt.

Mindenki erről az új alkotmányról beszél. A katolikusok meg vannak vele elégedve. Úgyszólva minden kívánságuk teljesült. Megkapták a fakultatív polgári házasság mellett az egyházi házasság teljes egyenjogúságát, a tábori lelkészségek megszervezését s az évtizedek óta nélkülözött iskolai vallásoktatást.

Pedig a katolikusok politikai téren eddig kevés tevékenységet fejtettek ki. Mostanában azonban a fiatal riói érsek, Lemé bíboros kezdeményezésére egészen érdekes módon szervezkednek. Nem alapítottak katolikus pártot, hanem megcsinálták a „Katolikus Szavazók Ligáját”. A Liga tagjai csak olyan pártokra szavaznak, amelyek magukévá teszik a katolikusok követeléseit. A legtöbb párt éppen ezért programjába vette a katolikus követeléseket s a katolikus ügy ebben a pártközi szervezkedésben fényes diadalt aratott. Az alkotmányozó gyűlésnek egyik képviselője, a mindössze 26 éves Plinio Correa de Oliveira, a brazíliai Mária-kongregációk országos szövetségének vezető tagja, a Sao Luiz-kollégium volt növendéke, egymaga több szavazatot kapott az utolsó választás alkalmával, mint bármely más brazíliai képviselő. Értelmes, komoly arcú fiatalember, nagyszerű szónok és szervező. A katolikus akció sokat vár tőle a közeljövőben.


A Magyarország újjáépítése és a kereszténység, valamint a Világnézeti válaszok írója a katolikus ellenforradalmi kánon panteonjának méltóképp örökös tagja hasonlóan a „Forradalom és ellenforradalom” brazil szerzőjéhez. Mozgalmunk mindkettőjük életét és munkásságát megkerülhetetlen példának és útmutatónak tekinti korunk katolikus ellenforradalmiságához.

Vissza a Politikafilozófia, eszmeiség oldalára

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése