2014. október 6., hétfő

Marosvécs - Címeres zászlót lenget a szél Kemény-kastély homlokzatán

A magyargyerőmonostori Kemény család címerével díszített zászlót helyeztek ki a marosvécsi kastély homlokzatára, minekutána az örökösök kedden részben birtokba vették az ingatlant. A román állam több mint 70 évvel ezelőtt kobozta el a kastélyt.

Az épületet 1945-öt követően értelmi fogyatékos gyermekek otthonává alakították. A rendszerváltás után az örökösök visszaigényelték jussukat. 2006 novemberében megítélték a visszaszolgáltatást, de a Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központ eddig benne maradhatott, szep­tember 30-ára tűzték ki az átadást. Az intézmény a határidőt nem tartotta be, a teljes kiköltöztetés még nem történt meg. A kastély épülete viszonylag jó állapotban maradt, de a családot számos kellemetlenség fogadta: kitört ablakok, megrongált fűtőtestek, a szobák egy részét illemhelyként használták. Az átvételi szerződés záradékában az örökösök november elsejéig adtak haladékot a kórházotthon teljes kiköltöztetésére, és vállalták, hogy a család egy tagja állandóan jelen lesz a kastélyban, és kíséri a költözködést.

A kastély állapotáról Vécsi Nagy Zoltán a Maszol.ro-nak elmondta, szakembereket kértek fel, tekintsék meg, és szakmailag véleményezzék. A következő lépés, hogy nyílt napot szerveznek, hogy akit érdekel, megtekinthesse, mit is kapott vissza a család. Addig a Maros Megyei Múzeum munkatársai műemlékvédelmi szempontból mérik fel, milyen állapotban van, de ahogy Vécsi Nagy Zoltán fogalmazott, csalódott abban, amit ott kapott: „Tudjuk, hogy nincs rossz állapotban a többihez képest, de azért az ember, ha kezdi a részleteket nézni, akkor nagyon sok javítanivaló van, nagyon sok olyasmi, amit nem lehet úgy hagyni” – mondta báró Kemény János unokája. Hozzátette, vannak kőkeretes ajtók, amelyekről a címerek le vannak verve, de a címer helye ott maradt. Még mindig vannak olyan szobák, amelyeket lelakatoltak valami miatt – fogalmazott az örökös.

Nagy Kemény Géza örökös a magyar kultúra központjává kívánja tenni a marosvécsi várkastélyt. Vécsi Nagy Zoltán árnyaltabban fogalmazott: ez úgy hangzik, mintha egy intézményt akarnának létrehozni, de ez nem feltétlenül takarja a valóságot. Ami viszont biztos, hogy kulturális programokat szeretnének, tehát kulturális hasznosításról van szó. Hang­súlyozta, a kastélyt nem szeretnék lakóépületként használni. Van egy őrbástya, ahol az egyik dédunoka tartózkodik, lent a faluban is lakik egy unokatestvérük, Nagy Kemény Géza, Zoltán testvére pedig a közeli Galonyán él.

A marosvécsi várkastélyt 1648-ban ajándékozta II. Rákóczi György erdélyi fejedelem a Kemény családnak. Falai helyenként a háromméteres vastagságot is elérik. Az épületet többször átépítették, a körülötte levő parkot a 20. század elején alakították át. A négy sarokbástyás kastélyban tartotta találkozóit a Kemény János író által 1926-ban alapított helikoni írói társaság. A közösség által szerkesztett folyóirat, az Erdélyi Helikon a két világháború közötti legjelentősebb erdélyi magyar kulturális lap volt. A helikoni társaságnak olyan jelentős írók és költők voltak a tagjai, mint Áprily Lajos, Bánffy Miklós, Berde Mária, Dsida Jenő, Jékely Zoltán, Kemény János, Kós Károly, Kuncz Aladár, Nyírő József, Reményik Sándor, Szemlér Ferenc, Tamási Áron, Tompa László, Wass Albert és mások. A kastélyparkban megtalálható, Kós Károly által készített kőasztalt a Helikon írói ajándékozták Kemény Jánosnak és feleségének 1935-ben.

Háromszék

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése