2014. október 6., hétfő

Salvador - Új eljárás indul a meggyilkolt jezsuiták ügyében

1989. november 16-án éjjel, a kijárási tilalom ideje alatt mintegy harminc egyenruhás fegyveres tört be a papok szállására, majd géppisztollyal agyonlőtték őket.

Új eljárás indul az 1980 és 1992 közötti salvadori polgárháborúban kegyetlenül megölt hat jezsuita szerzetes, a velük együtt meggyilkolt házvezetőnő és tinédzser lánya ügyében Spanyolországban, amelynek egyik bírósága úgy döntött, hogy a dél-európai országnak hatáskörében áll az eljárás lefolytatása.

A salvadori emberi jogi bizottság igazgatója, Miguel Montenegro üdvözölte, hogy Spanyolország igazságot szolgáltat "ebben a szörnyű bűncselekményben" és nem hagyja, hogy büntetlenül maradjon az ügy, mint ahogyan az Salvadorban történt. A hat szerzetes közül öt volt spanyol, egyikük Ignacio Ellacuría, a San Salvador-i Közép-Amerikai Egyetem rektora. 1989. november 16-án éjjel, a kijárási tilalom ideje alatt mintegy harminc egyenruhás fegyveres tört be a papok, köztük a rektor szállására, majd géppisztollyal agyonlőtték őket. Megölték az egyetem egyik alkalmazottját és annak 15 éves lányát is, de egy szemtanú maradt. Őt az Egyesült Államokba vitték, mert félő volt, hogy Salvadorban vele is végeznek.

A salvadori kormány eleinte a baloldali gerillákat vádolta - megtorló lépéseket is tett velük szemben -, 1990-ben azonban Alfredo Cristiani elnök elismerte, hogy a hadsereg tagjai követték el a gyilkosságokat. Kilenc katonát perbe fogtak, 1991-ben azonban hetet felmentettek közülük, a két elítélt pedig 1993-ban kegyelmet kapott. Az ügy annak idején óriási visszhangot keltett. II. János Pál pápa gyalázatos cselekménynek minősítette a szerzetesek meggyilkolását.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése