2015. január 29., csütörtök

Törökország - Ankara szerint tizenötezer külföldi harcos küzd Szíriában

A török kormány becslései szerint mintegy tizenötezer külföldi harcos küzd a majdnem négy éve tartó szíriai polgárháborúban - közölte Tanju Bilgic, a török külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtóbeszámolók szerint.


A szóvivő elmondta, hogy a más országok titkosszolgálataival való együttműködésnek köszönhetően a török hatóságok mintegy tízezer személyt azonosítottak, és ők nem léphetnek be Törökországba. További ötezer külföldi harcosról semmilyen információ nem áll rendelkezésre.

Bilgic tájékoztatása szerint a török hatóságok eddig 1100 potenciális külföldi harcost toloncoltak vissza hazájukba, akik Törökországon keresztül igyekeztek eljutni Szíriába.

A Hürriyet lap angol nyelvű híroldalán emlékeztetett arra, hogy Bilgic előző heti sajtótájékoztatóján a Törökországból kitiltott személyek száma "csak" 7833 volt.

Az ankarai vezetést gyakran vádolják azzal a nyugati országok, hogy nem sokat tesz a külföldi harcosok Szíriába áramlásának megakadályozása érdekében. Törökország mindenesetre azt rója fel folyamatosan az európai államoknak, hogy nem látják el a török hatóságokat megfelelő információkkal a Szíriába tartó lehetséges szélsőségesekről.

Az európai hatóságok számára a január elején, szélsőséges iszlamisták által Franciaországban elkövetett merényleteket követően elsődleges fontosságúvá vált a Szíriába távozott és ott harcoló szélsőségesek felkutatása, mivel visszatérésük biztonsági kockázatot jelenthet Európában.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma az ENSZ becslései szerint már meghaladja a 220 ezret. A közel-keleti országban kialakult fejetlenség táptalajt adott a szélsőséges iszlamisták, például az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport megerősödésének.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése