2015. január 26., hétfő

Európa - Életek, melyeket szerves hulladékként kezelnek

Az abortusznak létezik egy sajátos esete: amikor a magzat túléli a művi vetélést. Civil szervezetek mostani kampányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy Európában sokszor a terhesség ötödik hónapja után is kíméletlen módon kioltják az életét.

Tavaly év elején még a gyerekek nemének megválasztása miatt elvégzett abortusz ellen nyilvánosan felszólaló Nils Muižnieks emberi jogi biztos – arra hivatkozva, hogy nem tartozik a kompetenciái közé – novemberben nem volt hajlandó átvenni azokat a dokumentumokat négy konzervatív civil szervezettől, melyek bizonyítják azt az európai gyakorlatot, hogy 20. hetüket betöltött, abortuszt túlélő magzatokat hagynak megfulladni. A gyorsabb eredmény elérése érdekében az sem ritka, hogy megfojtják őket, esetleg injekcióval oltják ki az életüket.

A civil szervezetek (a Nemzetközi Katolikus Gyermekiroda, a Katolikus Nőszervezetek Világuniója, a Katolikus Családszervezetek Európai Föderációja, valamint a Jog és Igazság Európai Központja) a Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményre és az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozva küzdenek azért, hogy az élethez, egészségügyi ellátáshoz és fizikai integritáshoz való jogok ne üres jogszabályhelyek és szép elvek, hanem érvényesíthető szabályok is legyenek. Azaz, hogy biztosítsák az abortusztúlélő gyermekek megfelelő ellátását és túlélését, élethez való jogát.

Jól mutatja az európai szervezetek tehetetlenségét, hogy az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága (47 tagállam külügyminisztere a tagja), az Emberi Jogok Európai Egyezményében kinyilvánított szabadságjogok biztosítója és őre addig sem jutott el tavaly júliusban egy európai parlamenti felszólalás kapcsán, hogy állást foglaljon a kérdésben.

A civilek célja, hogy felhívják a hatalomgyakorlók figyelmét: közel féléves magzatok holtteste kerülhet és kerül szerves hulladékként kukába. Másrészt azért dolgoznak, hogy az érintett EU-s testületek nyilvánosan ítéljék el az embertelen bánásmódot. Az ET Miniszteri Bizottságától várt állásfoglalás azóta is hiányzik. Vajúdnak a hegyek, és még kisegeret sem szülnek? – kérdezhetné az európai állampolgár.

A Jog és Igazság Európai Központja utolsó lehetőségnek egy hivatalos petíció benyújtását tartja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséhez, hogy az napirendre tűzze az ügy megvitatását. (Erre a közgyűlés eljárási szabályzata lehetőséget ad.) A petíciót itt lehet aláírni. A szignók összegyűjtését és a téma felkarolását a CitizenGo nemzetközi aláírás-gyűjtő oldal vállalta, nevével járulva hozzá ahhoz, hogy minél több európai polgárhoz elérjen a 20. hét után elpusztított magzatok ügye (Magyarországon és számos más államban a 12. hétig engedélyezik az abortuszt, utána csak különleges esetekben van rá mód).

A világszerte több mint kétmillió taggal bíró szervezet befogad a világnézetének megfelelő minden olyan kezdeményezést, amelyek a konzervatív embernek bizonyosan, de mások számára is fontosak lehetnek, és a család, az emberi élet és méltóság, valamint a szabadságjogok védelmére irányulnak – tudjuk meg a CitizenGo magyarországi összekötőjével, Frivaldszky Edittel a mandiner.hu-n készült január eleji interjúból. A madridi székhelyű szervezet magánadományokból finanszírozza tevékenységét, biztosítja függetlenségét, erőforrásait nemzetközi és helyi kampányok szervezésére fordítja.

Legnagyobb sikerének az úgynevezett Estrela-jelentés EP-beli elutasítását tartja, mely dokumentum az abortuszt elindította volna alanyi jogként való elismerésének útján.

Jelenleg a Magyarországon Frivaldszky Edit által szervezett „Egy közülünk” elnevezésűpolgári kezdeményezésre adott európai bizottsági válasz bírósági felülvizsgálatának eredményét várják. A Bizottság a kezdeményezés benyújtása után ugyanis „nem relevánsnak” nyilvánította azt, ami egyet jelent azzal, hogy szerinte döntési jogköre nincs a kérdésben, és megtárgyalásra sem tartja érdemesnek. Ezért fordultak a civilek bírósághoz. (A CitizenGo egyébként a szükséges egymillió helyett 1,8 millió aláírást hozott össze az ügynek.) A civilek hivatalos beadványának átvételével az EU kormányát jogszabály-változtatásra lehetett volna felszólítani, így megakadályozhatóvá téve, hogy a jövőben az Unió „emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenységet finanszírozhasson” – tudjuk meg a beszélgetésből.

Válasz.hu

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése