2015. január 13., kedd

Évforduló - Január 13.

II. Honorius pápa elismeri a Templomos Lovagrendet
(1128)


1128. január 13-án, a troyes-i zsinaton ismerte el II. Honorius pápa a Templomos Lovagrend megalapítását, melyet 10 évvel korábban Hugues de Payens szervezett meg a Szentföldön.


A kalocsai érsek magyar királlyá koronázza Béla herceget
(1173)


Árpád-házi magyar király, III. Béla, 1196. április 23-án bekövetkezett haláláig uralkodott a Szent Korona országai fölött.


II. Jagelló Lajos magyar király és Habsburg Mária spanyol királyi főhercegnő összeházasodik
(1522)


Miután II. Jagelló Ulászló várva várt fiúgyermeke 1506 júliusában megszületett, 1515-ben újra megerősítették az 1506. március 20-án kötött Habsburg-Jagelló házassági szerződést. A kettős eljegyzést 1515. július 22-én tartották meg Bécsben. Habsburg Mária és II. Jagelló Lajos magyar király hivatalos esküvőjét 1520. decemberében képviselők útján rendezték meg Innsbruckban. Miután 1521-ben Lajos nagykorúvá vált, Mária Magyarországra érkezett, s 1522. január 13-án a pár ténylegesen egybekelt. 


József nádor halála
(1847)


„És Ő, az agg Nádor míg testben a sír felé hanyatlott, lélekben, érzelemben az ifjadó nemzettel lépést tartva együtt ifjadott. Élete alkonyába a nemzet újjászületésének napkölte vegyült.” 
Részlet Kossuth Lajosnak József nádor halálára írt nekrológjából

József nádor több mint fél évszázadon keresztül birtokolta a királyhelyettesi pozíciót, országlása során pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett nemcsak Pest-Buda, de az egész ország fejlesztésében és szépítésében is.

A Józsefet övező szeretetet mi sem mutatja jobban, mint hogy 1847 januárjában bekövetkező halálát az egész ország őszintén meggyászolta, fia, István pedig gyakorlatilag – az édesapja iránt érzett bizalomnak köszönhetően – automatikusan megörökölte a királyhelyettesi tisztséget. 

Rubicon/Múlt-kor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése