2015. január 2., péntek

Évforduló - Január 2.

Granada felszabadulásával véget ér a spanyol reconquista
(1492)

"Asszonyként siratod, amit férfiként nem tudtál megvédeni.”
Így korholta édesanyja az utolsó granadai szultánt, Boabdit

 
1492. január 2-án szűnt meg az Ibériai-félsziget utolsó arab állama, a Granadai Emírség, miután a katolikus uralkodópár, Kasztíliai Izabella (ur. 1474-1504) és Aragóniai Ferdinánd (ur. 1479-1516) seregei birtokba vették Granada városát. Az Alhambra elestével véget ért a reconquista több száz éves küzdelme, és megszületett az egységes Spanyolország, mely hamarosan a világ legerősebb hatalma lett. 
Rubicon


Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök
(1862)



Meszlényi Zoltán Lajos 1892. január 2-án született Hatvanban. XI. Piusz pápa kinevezése nyomán 1937. október 28-án Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, Breyer István győri megyéspüspök és Kriston Endre püspök Sinope címzetes püspökévé szentelte.

Ettől a pillanattól a mindenkori esztergomi érsek segédpüspöke volt. Amikor az állambiztonsági szervek Mindszenty József bíborost 1948. december 26-án letartóztatták, majd koncepciós perben elítélték, a kinevezett érseki helynök, Drahos János pedig meghalt, ő lett az egyházmegye érseki helynöke. 1950. június 29-én késő délután hurcolták el esztergomi lakásáról az állambiztonsági szervek emberei. A kistarcsai internáló táborba került, ahol elkülönítve őrizték és kínozták. A kínzások, ütlegelések és végkimerülés következtében 1951. március 4-én halt meg. Hamvait a rákoskeresztúri Új Köztemetőben helyezték el. 1966. június 24-én földi maradványait exhumálták és az esztergomi bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése