2015. január 29., csütörtök

Irak - Szerzetesek digitalizálják a térség keresztény örökségét

Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket. 


A domonkosrendi szerzetesek 1750-ben érkeztek először az iraki Moszúl térségébe. A 19. század elején hoztak nyomdai sajtót Irakba, majd keresztény tanok nyomtatásába kezdtek.

A keresztények viszonylag békében éltek Moszúlban egészen 2008-ig, amikor az iszlám felkelők jelentette fenyegetés miatt a város szerzeteseinek - ősi dokumentumaikkal együtt - Bakdidába kellett menekülniük. Tavaly nyáron, miután az Iszlám Állam elfoglalta Irak északi és nyugati területeinek jelentős részét, a szerzetesek ismét menekülésre kényszerültek, és ezúttal Erbílben találtak menedéket.

Nadzseb Michael atya szerint ő és egyik szerzetestársa, Columba Stewart pakolták fel személyesen a rend archívumának és kéziratainak jelentős részét egy hatalmas kamionra, hogy biztonságban kijuttassák a dokumentumokat a területről - olvasható az artnet hírportálon. "Három ellenőrzőponton is áthaladtunk minden probléma nélkül, azt hiszem Szűz Mária vigyázó keze óvott bennünket" - idézte fel a szerzetes, hozzátéve, hogy még így is több mint 50 ezer könyvet kellett hátrahagyniuk.

A szerzetesek szerint a bizonytalanság valószínűleg minden, még Irakban lévő keresztényt az ország elhagyására fogja sarkallni, de addig is minden erejükkel azon lesznek, hogy megóvják örökségüket a pusztulástól.

Múlt-kor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése