2015. január 27., kedd

Krasznahorkaváralja - Tető alatt a krasznahorkai vár egy része

Bár az ünnepek alatt szüneteltek a krasznahorkai vár felújítási munkálatai, de a folyamat a tervek szerint halad. A nemzeti örökség részét képező műemlék egy része tető alá került.

A 2012 márciusában leégett vár környékét az elmúlt ősz folyamán megtisztították. (...) Az ünnepek alatt egy pár napra leálltak a munkák, de most minden a terv szerint folytatódik, a vár egyik bástyája következik.

A felújítási munkálatokkal egy időben a vár kápolnájában kutatásokat is végeztek, ahol érdekes leletekre bukkantak. A 19. századból való, rendkívül elegáns, klasszicista freskókat találtak. Előkerült egy piros színű felszentelési kereszt is, amely a kápolna barokk időkben való átépítéséből származhat. A leletek feldolgozása jelenleg is tart, február végére várható az a szakmai tervezet, amelynek alapján elkezdődhet majd a tényleges restaurálás. (...)

Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere szerint a településen a turizmus riasztó mértékben visszaesett, szinte teljesen megszűnt, s ez jelentős bevételkiesést okozott a községnek. (...) A krasznahorkai vár egy része a tervek szerint 2016 őszén kerül megnyitásra, amikor is az első turisták megnézhetik a felújított műemléket. A település vezetőjének elmondása szerint mindent megtesznek azért, hogy a turistákat vissza tudják csalogatni. A gömöri községben számos más látványosság is található, a környék pedig igazi kincsnek számít a turisták között.

Hírek.sk

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése