2015. január 13., kedd

Nigéria - Rettegésben tartja az országot a Boko Haram

A Boko Haram iszlamista terrorszervezet január első napjaiban kiszélesítette befolyási területét Észak-Nigériában is. Így már az ország 70 százalékát az ellenőrzésük alatt tartják. Az elmúlt napokban kislány merénylők robbantottak több településen – adja hírül az Avvenire olasz katolikus napilap.

Az észak-nigériai Baga városát január 8-án, csütörtökön a földdel tették egyenlővé. Meg nem erősített információk szerint kétezer ember halt meg a nigériai határvárosban és környékén, továbbá több tízezer ember menekült el a vidékről. A nigériai, csádi és nigeri hadsereg egyesített erői kivonultak a térségből, a helyi lakosságot magára hagyva. 

Január 10-én, szombaton egy tízéves kislány öngyilkos merénylete 19 ember halálát okozta Maiduguri városának piacterén. Vasárnap szintén két, alig több mint tízéves kislány robbantotta fel magát és áldozatait egy piacon Postikumban, Nigéria északkeleti részén. Legalább három halottja és 43 sebesültje van a merényletnek. Ez a harmadik ismert eset, amikor kisgyermekre osztották a kamikáze merénylő szerepét. Az első tavaly december 10-én történt, amikor egy tizenhárom éves lány visszautasította, hogy felrobbantsa magát Kano városának piacán. Elmondta, hogy apja akarta, hogy álljon a Boko Haram kalifátusának szolgálatába.

Északnyugat-Nigéria sivatagos területein nagy szegénységben élnek az emberek a kicsiny falvakban. Többségük muzulmán, de nagy számban élnek köztük keresztények is. Öt éve tartja rettegésben az embereket a Boko Haram, rombolnak és gyilkolnak, nőket rabolnak el. Az iszlám fanatizmus zászlaja alatt azt hirdetik, hogy minden tiltva van, ami nyugatról érkezik.

A Boko Haram vérontással építi fel iszlám kalifátusát. Ezrek halnak meg, tízezrek válnak földönfutóvá. Nyáron a kétszáz diáklány elrablása nagy vihart kavart, felfigyelt rá a világ, számos állam felajánlotta segítségét Jonathan Goodluck elnöknek, de azóta ismét nagy csend övezi a nigériai helyzetet. Paul Biya kameruni elnök is nemzetközi beavatkozást sürgetett országában a terroristák elleni fellépésben, de az ő kérése sem talált meghallgatásra.

Ignatius Kaigama, Jos érseke a Vatikáni Rádiónak hangsúlyozta: eljött az idő, hogy a kormány cselekedjen, igyekezzen véget vetni az ártatlanok lemészárlásának. A falvakban rettegésben élnek az emberek. A gyilkos erőszak miatt sokan elmenekültek, nem tudják, hol húzzák meg magukat. Yola városának székesegyházban nagyon sok menekültet fogadtak be. A Boko Haram már számos település felett átvette az irányítást. Kijelentette, hogy felállították az iszlám kalifátust, és terjeszkednek a környező országok, Csád, Niger és Kamerun felé is.

„Továbbra is imádkozzatok értünk, mert ez a szörnyűség már túl van azon, amit az ember el tud viselni!” – kérte Kaigama érsek.

Magyar Kurír/Avvenire.it

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése