2015. január 9., péntek

Szentszék - Elismerték Romero érsek vértanúságát

A Szentek Ügyeinek Kongregációja január 8-án elismerte Óscar Arnulfo Romero érsek vértanúságát, így a közeljövőben a pápa bejelentheti boldoggá avatását. San Salvador érsekét a hit iránti gyűlöletből ölték meg – jelentették ki. Az Avvenire olasz katolikus napilap híradása.

A Szentek Ügyeinek Kongregációja teológusai egyhangúan kimondták, hogy San Salvador érseke 1980. március 24-én vértanúságot szenvedett. A bíborosi bizottságnak kell még véleményt nyilvánítania, ezt követően a kongregáció prefektusa a pápa elé tárja az ügyet, aki dönt a boldoggá avatásról. 

1994-ben kezdeményezték a latin-amerikai érsek boldoggá avatását, a következő évben le is zárult az egyházmegyei szakasz. 1997-ben került Rómába az ügy, amelynek posztulátora Vincenzo Paglia érsek. 

Óscar Romero San Salvador-i érseket 1980. március 24-én gyilkolták meg a lakóhelyéül is szolgáló kórházi kápolna oltáránál, az eucharisztia bemutatása közben.

Romero érsek a szegények szolgálatában élte le életét. Az emberek között töltött hosszú évek során érett meg benne a szegények iránti szenvedélyes szeretet, amikor látta, hogy az akkor hatalmon lévő katonai rezsim által gyakorolt erőszak milyen kegyetlen módon nehezedik az emberek, különösen a leggyengébbek életére.

A január 7-i szerdai általános kihallgatáson Ferenc pápa Romero érseket idézte, aki úgy fogalmazott, hogy „az anyák egyfajta anyai vértanúságot élnek meg”.

Az érsek egy, a halálosztagok által meggyilkolt pap temetésén a gyászbeszédben mondta, mintegy visszhangozva a vatikáni zsinatot: „Mindannyiunknak készen kellene állnunk arra, hogy meghaljunk a hitünkért, még akkor is, ha az Úr nem adja meg ezt a kitüntetést. Odaadni az életet – ez nem csak azt jelenti, hogy megölnek, odaadni az életet azt jelenti, hogy adni azt a kötelességben, a csendben, az imádságban, a feladatok becsületes elvégzésével, a hétköznapi élet csendjében, odaadni az életet lassanként. Igen, ahogy odaadja az anya félelem nélkül, a vértanú anyaság egyszerűségével, amikor a méhében fogan egy gyermeket, világra hozza, szoptatja, felneveli, gyengéden ügyel rá. Életet ad neki. Ezek az anyák. Vértanúság.”

Magyar Kurír/Avvenire.it

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése