2015. január 12., hétfő

Zebegény - Egy esztelen ideológia áldozatai voltak

A 70 éve málenkij robotra, az akkori Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltakról emlékeztek meg vasárnap Zebegényben.

A Pest megyei község katolikus templomában Beer Miklós, a Váci Egyházmegye megyés püspöke szentmisét celebrált. A szertartás után a község polgármesterével közösen megkoszorúzták a málenkij robot áldozatai emlékére a templom mellett felállított kopjafát.

Hutter Jánosné polgármester arról beszélt, hogy 70 évvel ezelőtt, a második világháború után 110 helyi lakost hurcoltak el otthonukból szovjetunióbeli kényszermunkára. Hosszú szenvedésben volt részük, és közülük csaknem 40-en sohasem tértek haza.

A málenkij robotra elhurcoltak egy esztelen ideológia áldozatai voltak – mondta Harrach Péter. „Európát legfőképpen a hagyományos keresztény értékrend védheti meg a különböző őrült ideológiák által táplált szélsőséges megnyilvánulásoktól” – tette hozzá a frakcióvezető.

Sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben a neoliberalizmus eszméjének előretörésével az évezredes keresztény kultúra értékrendje meggyengült a kontinensen – fogalmazott a politikus, aki szerint az általános emberi normákat magában foglaló értékrend megerősödése nélkül mindinkább fennáll az elbizonytalanodás, a hanyatlás veszélye. E folyamatok megfordításához, a morális válságból a kilábalásra, összefogásra van szükség – jelentette ki.

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése