2015. február 26., csütörtök

Bécs - Megtiltották az ausztriai iszlám közösségek finanszírozását külföldről

Heves viták után szerdán elfogadta az osztrák parlament az iszlám szervezetek működését szabályzó jogszabály módosítását, amely megtiltja az ausztriai iszlám közösségek finanszírozását külföldről.

Ausztriában 1912 óta szabályozzák az iszlám közösségek működését. A most módosított törvény a tiltások mellett előnyökhöz is juttatja az osztrák muszlimokat, elősegíti például az iszlám teológiai diplomák honosítását, valamint hivatalos munkaszüneti napok megtartását, illetve a hadseregben, a büntetés-végrehajtási intézetekben és kórházakban vallási tevékenységet tesz lehetővé.

Az osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában a török vallásügyi hivatal (Diyanet) vezetője, Mehmet Görmez bírálta és diszkriminatívnak nevezte a törvényt. (...) Leginkább a külföldi finanszírozás tilalmát kifogásolta, hiszen Ausztriában a mintegy 300 imám közül nagyjából hatvan törökországi, az Osztrák-Török Iszlám Unió (ATIB) küldöttei.

Franz-Josef Jung, a német kormány vallásügyi megbízottja ellenben elismeréssel szólt a törvényről, s elmondta: már Németországban is régóta vita tárgya, hogy az imámokat szabad-e külföldről finanszírozni.

Hivatalos becslések szerint Ausztria 8,5 millió lakosa közül 600 ezer muszlim.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése