2015. február 11., szerda

Belgium - Lefejezték az Iszlám Állam legjelentősebb belga csoportját

A szélsőségesek több tucat fiatalt juttattak el Belgiumból az Iszlám Állam soraiba. Vezetőjük 12 év börtönt kapott. Összesen 46 embert ítélt el a bíróság.


A vádirat szerint a Sharia4Belgium nevű csoport szélsőségeseket gyűjtött össze és juttatott el Szíriába radikális szervezetekhez, főleg az Iszlám Államhoz. A bíró az ítélethirdetéskor terrorista szervezetnek bélyegezte az egységet, az azt vezető Fuad Belkacemet pedig 12 év börtönre ítélte. A férfi tagadta a vádakat. A szervezésben részt vevő egyik társa felfüggesztettet kapott. A per még tavaly szeptemberben kezdődött. 

A vádlottak közül hét ember állhatott csupán bíróság elé, a többiek ugyanis vagy most is Szíriában harcolnak, vagy már életüket is veszítették. A beszervezettek többsége 20-as éveiben járó fiatal lehetett.

A belga hatóságok becslése szerint jelenleg mintegy 350 belga állampolgár harcolhat az IÁ oldalán Irakban és Szíriában. A szélsőségeseknek körülbelül a 10 százaléka juthatott el végcéljához a Sharia4Belgiumon keresztül.

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése