2015. február 23., hétfő

Erdély és Románia - Kérvényezni kell az iskolai hittanoktatást

Erdélyben és Romániában ezentúl a szülőknek minden évben kérvényezniük kell, ha gyereküket vallásórára akarják járatni. Az erdélyi és Romániai Katolikus Püspöki Konferencia két petíciót nyújtott be a megfelelő szerveknél.

A romániai alkotmánybíróság nemrég úgy döntött, egyetlen tanuló sem kötelezhető arra, hogy részt vegyen az iskolai vallásórákon. Eddig a szülő kérhette, hogy gyereke ne járjon be az órákra, most fordítva lesz: kérni kell, ha azt akarják, hogy a diákok tanuljanak hitről, bibliai eseményekről. A szülőknek március 6-áig kell benyújtani a kérvényt, ha azt szeretnék, hogy gyermekük tanuljon hittant. Mihai Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elmondta: azok a diákok, akiknek a szülei nem kérik külön ezt, nem kell hittanórákra járniuk.

A törvénymódosítással sokan nem értenek egyet, az erdélyi és romániai egyházak képviselői például már korábban benyújtották módosító javaslatukat a tanügyi törvény vallásoktatásra vonatkozó cikkelyével kapcsolatban, mások szerint pedig nem kell megijedni: gyökeres változást nem hoz a döntés.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség ellenvéleményét fejezte ki a jelenlegi oktatási törvény vallásórákra vonatkozó előírásával kapcsolatban, azon két petíció aláírásával, amelyeket az erdélyi és Romániai Katolikus Püspöki Konferencia, valamint a felsőoktatási intézmények képviselői nyújtottak be a megfelelő szerveknél — tájékoztatta lapunkat Józsa János, a püspökség szóvivője.

Szász Piroska Szatmár megyei helyettes főtanfelügyelőtől megtudtuk, a törvényváltozásnak egyelőre nem érkeztek sem negatív, sem pozitív visszhangjai a tanárok vagy a szülők részéről. A kérvényeket a szülőknek az iskolák titkárságaihoz kell benyújtaniuk, ez pedig segítséget jelent majd a tanfelügyelőségnek a következő iskolai év beiskolázási tervének, a katedrák számának összeállításában.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése