2015. február 5., csütörtök

Európa - "Abortuszturizmusra" buzdítanak civilek, jogvédők

Európa-szerte kínál "lehetőséget" a terhesség megszakítására az Abortourism elnevezésű fiktív utazási iroda. A nonprofit vállalkozás jóvoltából a nők kiválaszthatják, hol, mennyi pénzért szeretnék elvetetni a magzatot. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kezdeményezésére létrehozott honlapot a Norvég Alap közel négyezer euróval támogatta, partnereik közt pedig olyan szervezetek vannak, mint az Ökotárs Alapítvány vagy a Soros György által is támogatott Patent Egyesület.

Tengerparti utazás helyett olyan városokat ajánl egy alig két hete létező honlap, ahol a nők bátran, biztonságos vagy kevésbé biztonságos körülmények között vetethetik el magzatukat. Az Abortourism Utazási Iroda honlapján találhatunk hároméjszakás "utazás" Barcelonába 35 600 forintért, ahol recept nélkül kapható fogamzásgátló tablettát is kapunk. A moldovai Chisinauban 62 ezer forintért, regisztráció nélkül, kedvező áron vásárolhatjuk meg a döntéshez való jogunkat: műtétileg a 12., gyógyszerrel a 9. hétig végzik az abortuszt. Műtéti terhességmegszakítást Bukarestben is kérhetünk, 134 ezer forintért, a szlogen szerint itt valóra válnak az álmok a személyes autonómiáról.

(...) az egyes ajánlatoknál az is fel van tüntetve, a terhesség hányadik hetéig "érdemes" az adott várost és kórházat felkeresni. A honlapról az is kiderül, mindössze két állam van Európában, ahol az abortusz illegális: San Marino és Málta.

Az abortuszt népszerűsítő fiktív utazási iroda a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kezdeményezésére jött létre, a Norvég Alap közel négyezer eurós támogatásával. A nonprofit, társadalmi kezdeményezés „Személyes határok az államhatárok felett” szlogenjével, az abortuszturizmus jelenségén keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes országokban nehezebb a hozzáférés a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz. Mint írják, ez korlátozza a nőket abban, hogy szabadon rendelkezhessenek a testük felett és gyakorolják a méltósághoz való jogukat.

Magyar Katolikus Püspöki Kar: Nyilatkozat a megfogant élet védelmében (Esztergom, 1991. július 17.): 
"A biológia egyértelmű megállapítása, hogy az új élet a megtermékenyítés pillanatában kezdődik el. A megtermékenyítéskor olyan minőségi változás történik, amelyből tévedhetetlenül ember fejlődik ki. A magzat az első pillanattól kezdve önálló emberi élőlény, még ha nem is tud az anyától függetlenül élni, fejlődni. Amint a megszületett gyermek sem élő sejtek halmaza, amelyet tetszés szerint lehet életben hagyni vagy elpusztítani, ugyanígy a magzat sem tekinthető csupán a sejtek halmazának, amelyet egyéni tetszés szerint lehet megtartani vagy megölni. Nem is az anya testének a része, amelyet operációval el lehet távolítani. A magzat már önálló emberi lény!"


A honlap "célja", hogy „az emberi jogokat sértő, tévhiteket terjesztő propagandatevékenységeket leleplezze, így a nők ellen az egészségügy intézményrendszerén keresztül megnyilvánuló gyűlöletkeltést megmutassa”. Vagyis [papíron] a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés ellen lép fel, és a jogtudatosság gyakorlására buzdít. Szerintük az abortuszhoz való korlátozásmentes hozzáférés össztársadalmi felelősség, valamint hogy a nők hibáztatása és a bűntudatkeltés elfogadhatatlan. Az Ökotárs és a Patent egyesület által is támogatott, abortuszt pártoló portál szerint Magyarországon egészséges nőkre hatalmi önkénnyel kényszerítenek beavatkozást, mivel az abortusz legális ugyan, de nem tablettával, és egyebek között ezért lesznek nők abortuszturisták, ha megtehetik.

Az Amnesty International a magzat jogai ellen? (Mandiner, 2012. január 7): 
"Nem abszurd, hogy a jogvédő szervezetek világszerte tiltakoznak a halálbüntetés ellen, de a legvédtelenebb és legártatlanabb emberi lény, a magzat élethez való joga diplomatikusan szólva másodlagos a számukra? (A Patent Egyesület-félék számára pedig a magzat félelmetes ellenség, szövetdarab, ami lelkiismeretfurdalást okoz.)"


Mint arról többször beszámoltunk, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése az Ökotárs által irányított norvég civil támogatásoknál 63 projektből 61-nél tárt föl szabálytalanságot. Megállapították: a norvég pénzek jelentős része – a pályázatok pontszámainak utólagos módosításával – az Ökotárs által vezetett lebonyolító konzorciumhoz és egyes ellenzéki pártokhoz köthető szervezeteknél landolt. A Kehi szerint egyes témákban az Ökotárs még a norvégokat is átverte. Az ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik. A Patent Egyesületet (Patriarchátust Ellenzők Társasága) pedig az az Open Society Foundation nevű nonprofit szervezet is dotálja, amelyet Soros György alapított. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja. A tárca a Magyar Nemzettel közölte: nincs tudomásuk az egyesület ezen szerepvállalásáról, erre a tevékenységre nem adtak támogatást...

PHS/Magyar Nemzet/Mandiner/Magyar Katolikus Püspöki Kar

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése