2015. február 21., szombat

Ferenc pápa - Ukrajnában az Egyháznak is szerepet kell vállalnia a béke megteremtésében

Ferenc pápa a Vatikánban ukrajnai görögkatolikus, a bizánci szertartású ruszin görögkatolikus, valamint a latin rítusú egyház püspökeit fogadta.

A tűzszünet tiszteletben tartására szólította fel az Ukrajnában szembenálló feleket Ferenc pápa, aki a Vatikánban pénteken az ukrajnai püspöki kar tagjait fogadta. A pápa szerint Ukrajnában az egyháznak is szerepet kell vállalnia a béke megteremtésében. A katolikus egyházfő arra szólította fel az ukrajnai harcokban szembenálló feleket, tartsák tiszteletben és a gyakorlatban is alkalmazzák a közösen kötött békemegállapodást, valamint a harcok kiújulásának elkerülése érdekében a nemzetközi előírásokat.

Ferenc pápa a Vatikánban a látogatáson részt vevő ukrajnai püspöki  kart fogadta. Közöttük voltak az ukrajnai görögkatolikus, a bizánci szertartású ruszin görögkatolikus, valamint a latin rítusú egyház püspökei.

A Vatikán feje a hozzájuk intézett beszédében úgy fogalmazott, fáj a szíve, amikor azt hallja, hogy a katolikus egyházak között ellentétek vannak. “Legyetek testvérek!” – mondta Ferenc pápa az ukrán egyház tagjainak. Hangsúlyozta, hogy csakis az egységes püspökség tud példát mutatni, és képes nemzetét szolgálni.

A pápa kijelentette, hogy az ukrán válsághoz az egyházon kívüli történelmi és politikai események vezettek, de az egyház tagjai “saját országuk teljes jogú tagjainak számítanak, és ezért véleményük lehet hazájuk sorsáról”. Ferenc pápa hozzátette: az ukrán egyháznak nem politikai akciókat kell kezdeményeznie, hanem értékeket kell felmutatni, hogy megszülessék a béke, amelyet az egyházfő lehetségesnek nevezett.

Kárpátalja.ma

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése