2015. február 5., csütörtök

India - Több száz keresztény tüntetett hite gyakorlásáért és a templomok védelméért

Indiában több száz keresztény vonult utcára követelve a keresztények és templomaik védelmét. A gyülekezést tiltó törvénycikk érvényesítése miatt később többen összecsaptak a rendőrökkel.


A demonstrálók és a rendőrség közötti összetűzés azután robbant ki, hogy a több száz keresztény Újdelhi legnagyobb katedrálisától Rádzsnat Szingh belügyminiszter rezidenciája elé akart vonulni. Kétszáz rendőrt vezényeltek ki a katedrális elé. A gyülekezést tiltó törvénycikk alapján rendőrségi buszokra tuszkolták a tüntetőket.

A tüntetés kiváltó oka a közelmúltban a templomok ellen elkövetett vandalizmus, lopás és gyújtogatás. A legutóbbi esetről hétfőn számoltak be, amikor ismeretlen tettes ellopott egy kegytárgyat. 2014 decemberében Újdelhi északi részén kiégett egy templom, nagy valószínűség szerint gyújtogatás történt.

A keresztények megfelelő biztonságot és védelmet akarnak - mondta egy magát Garrynek nevező tüntető a Reutersnek. A belügyminiszter a Twitteren arról számolt be, hogy csütörtökön találkozott a keresztény vezetőkkel, és ígéretet tett az esetek független kivizsgálására, valamint utasította a rendőrséget a templomok és más istentiszteleti helyszínek védelmére.

Az indiai politikai ellenzék szerint az uralkodó hindu nacionalista Bháratija Dzsanata Párt (BJP) kihasználja a vallási megosztottságot a közelgő szövetségi állami választások megnyerése érdekében. 2014 decemberében a BJP élelmiszer- és feldolgozó-ipari minisztere, Nirandzsan Dzsjoti a nem hindu vallásúakat "fattyaknak" nevezte, amiért később bocsánatot kért.

India 1,27 milliárd lakosának mintegy ötöde nem hindu vallású.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése