2015. február 1., vasárnap

Irak - Értékes könyvtárakat semmisített meg az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei kifosztották az észak-iraki Moszul központi könyvtárát, csupán az iszlám szövegeket tartalmazó írásokat hagyták meg, minden más irodalmat eltávolítottak.

Az eset egy hónappal ezelőtt történt, de csupán most derült fény a történtekre az AP amerikai hírügynökség jelentéséből. A moszuli központi könyvtár kifosztása után néhány nappal fegyveresek hatoltak be a helyi egyetem könyvtárába is. Több száz, a tudománnyal és irodalommal foglalkozó könyvből máglyát raktak és azt a diákok szeme láttára felgyújtották.

A helyi egyetem egyik történelemprofesszora beszámolt arról is, hogy dzsihadisták a múlt hónapban más könyvtárakat is kifosztottak. Súlyos károkat okoztak a szunnita muzulmán könyvtár archívumában, nem kímélték a keresztény egyházak gyűjteményét, de még a moszuli könyvtármúzeum felbecsülhetetlen értékű, több ezer éves írásait sem.

Egy iraki parlamenti képviselő, Hakim az-Zamili azt mondta, hogy az Iszlám Állam a kultúrát, a civilizációt és a tudományt ádáz ellenségének tekinti. A honatya az IÁ fegyvereseit a Bagdadot 1258-ban kifosztó tatár hordákhoz hasonlította.

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése