2015. február 27., péntek

Mario Zenari érsek - A keresztények nem látnak megfogható eredményeket

Ferenc pápát folyamatosan tájékoztatják még az ariccia-i lelkigyakorlata során is a térségben tapasztalható drámai eseményekről. A Vatikáni Rádiónak Mario Zenari érsek, damaszkuszi apostoli nuncius nyilatkozott a kérdésről:


V: Világos, hogy a pápa folyamatosan gondol ránk, a keresztények helyzetére, és mindazon emberek helyzetére, akik itt a térségben szenvednek. Állandóan tájékozódik és imádságában együtt van mindazokkal, akik üldöztetést szenvednek, de különösen is együtt érez a keresztényekkel.  

K: Ebben a helyzetben nő a keresztények közötti félelem?  
V: Természetesen ezek a tények félelmet okoznak, különösen is a kisebbségek soraiban. Hogyan is bízhatnának a jövőben? A keresztény közösség már régóta ebben a feszültségben él, de nemcsak a keresztények, hanem mindenki, aki ebben a térségben lakik.

K: Úgy érzik a keresztények, hogy a nemzetközi közösség magukra hagyta őket?
V: Ezt tapasztalom általában, de a keresztények között különösképpen is. Nem látnak megfogható eredményeket.

K: Hogyan lehetne megállítani ezt a dzsihadista előrenyomulást?
V: A nemzetközi közösség már keresi a megoldást. Tovább kell haladni ezen az úton. Néhány lépést már bevezettek, a bankszámlák befagyasztását, a kőolaj utánpótlás megakadályozását, továbbá azon személyek feltartóztatását, akik Európából ebbe a zónába akarnak jönni.

K: A humanitárius helyzet katasztrofális…
V: Igen, a II. világháború óta ez a legsúlyosabb helyzet, méghozzá mindenki szeme láttára!
Meg kell állítani és meg kell oldani ezt a polgári konfliktust, ugyanakkor meg kell állítani ennek a kalifátusnak az előrenyomulását!

K: Szíriában immár két szinten folyik a háború…
V: Igen és egyik súlyosabb a másiknál! Itt van az immár négy éve tartó polgárháború, ami eddig 200.000 ember halálát okozta. Több mint egy millió a sebesült, több mint hét millió a belső kitelepített és négy millió a külföldre menekültek száma. Óriási az anyagi kár, nem beszélve a halottakról, akiknek a száma napról napra nő.

Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése