2015. február 24., kedd

Szíria - Legkevesebb kilencven keresztényt hurcolt el az Iszlám Állam

Legalább kilencven embert elraboltak az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei két, kurd ellenőrzés alatt lévő asszír keresztény faluból az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban - közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az IÁ hétfőn megtámadta Tell-Samirán és Tell-Hermúz falvakat, és kilencven lakost elrabolt - közölte Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet vezetője. Arról nem értesült az OSDH, hogy a foglyokat hova vitték.

El-Haszeke tartomány egy részét a kurd harcosok, más részét az Iszlám Állam tagjai ellenőrzik, de az azonos nevű városban a Bassár el-Aszad elnök kormányához hű erőknek is vannak állásaik. A helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) offenzívát hajt végre a térségben, s 24 falut és tanyát szállt meg. Célja az, hogy visszafoglalja a IÁ kezén lévő, jelenleg az Egyesült Államok vezette szövetségesek által bombázott Tell-Hamísz települést.

Az YPG az Iszlám Állam nyugatabbra fekvő erődítményében, Rakka kormányzóságban is támadást indított, és 19 falut elfoglalt, miután sikerült az iszlamista szélsőségeseket kiszorítania Kobani határvárosból és környékéről.

Az asszír keleti egyházhoz tartozó hívek nesztoriánus keresztények, akiket az 431. évi efezusi zsinat elítélt, eretnekségnek minősítve vezetőjük, Nesztoriosz konstantinápolyi püspök tanítását, aki tagadta az istenség és emberség egységét Krisztusban.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése