2015. március 20., péntek

Évforduló - Március 20.

A Jagelló és a Habsburg királyi ház családi szerződést köt
(1506)


A két ház megállapodása az ún. `rákosi végzés` hatálytalanítására jött létre. Az 1505 szeptember végi rákosmezei országgyűlés határozata kimondta, hogy II. (Jagelló) Ulászló fiúutód nélküli halála esetén a leányági örökösödést nem ismerik el, s többé nem választanak idegen uralkodót. A végzésnek azonban gyakorlati jelentősége nem volt, mert 1506-ban Ulászlónak fia született, s létrejött a Jagelló-Habsburg egyezség is. Ebben megállapodtak, hogy I. (Habsburg) Miksa római király unokája, Ferdinánd (a későbbi magyar király) feleségül veszi II. Ulászló lányát, míg II. Ulászló születendő fia feleségül veszi Ferdinánd testvérét Máriát.


Megkezdődik Pest ostroma
(1541)


Pest ostroma 1541. március 20. és április 4. között zajlott. A várat osztrákokból, csehekből (morvaországiak) és magyarokból álló sereg védte Mehmed szendrői bég seregétől. Az ostromlók megpróbálták elűzni I. Ferdinánd király katonáit Buda szomszédságából, mert az előző év végén, a Habsburg főparancsnok Leonard von Fels miután nem tudta bevenni a fővárost, a védtelen Pestet szállta meg, hogy bázisa legyen egy Buda elleni újabb támadásnak.


II. Mátyás magyar király halála Bécsben
(1619)


1619. március 20-án hunyt el Bécsben hatvankét esztendős korában II. Mátyás magyar király (I. Mátyás néven német-római császár).


Megszületik Kolossváry Sándor római katolikus pap, hitszónok, mecénás, a Magyar Tudós Társaság tiszteleti tagja
(1775)



Prónay Pált elhurcolják a szovjetek
(1945)


Rubicon/Wikipédia/Múlt-kor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése