2015. március 26., csütörtök

Évforduló - Március 26.

Létrehozzák a Vörös Őrséget
(1919)


A Forradalmi Kormányzótanács 1919. március 26-i rendeletével a karhatalmi és közbiztonsági feladatok ellátásra létrehozta a Vörös Őrséget. Kifejezetten politikai célokra teljesen megbízhatónak tartott különítmények alakultak. A leghírhedtebb közülük egy Cserny József nevű kalandor kb. 200 főnyi egysége volt, az ún. `Lenin-fiúk`. Fekete bőrruhában, állig felfegyverkezve, aknavetőkkel és gyalogsági ágyúkkal tanyáztak a Teréz Körút és az Oktogon sarkánál lévő volt Batthyány-palotában. 

A különítmény tagjai mintegy tucatnyi közönséges gyilkosságot követtek el Cserny kifejezett utasítására, vagy minden parancs nélkül. Az ellenforradalmi szervezkedések felderítése a Belügyi Népbiztosság Politikai Osztályának feladata volt. A részleg tevékenységet Korvin Ottó irányította. A vidéki fegyveres felkelések leverésére és megtorlására Szamuely Tibor újságíró, népbiztos kapott teljhatalmat a Forradalmi Kormányzótanácstól. Könyörtelen és hidegvérű elszántsággal, "a cél szentesíti az eszközt" meggyőződésével tett eleget a megbízatásának.


IV. Károly apostoli király első restaurációs kísérlete
(1921)


1921. március 26-án tért vissza először Magyarországra IV. Károly király (ur. 1916-1918) azzal a céllal, hogy visszavegye a főhatalmat Horthy Miklós kormányzótól.


Az olasz állam annektálja a Szent Korona kikötővárosát
(1924)


1924. március 26-án zárult le a Fiume város hovatartozása körül kialakult többéves vita, amelynek végén Olaszország annektálta az adriai kikötővárost.

Rubicon/Múlt-kor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése