2013. augusztus 26., hétfő

Karácsonyra véget érhet a dévai vár renoválása

Több éves helyben toporgás után május elején ismét beindultak a munkálatok a dévai várnál. A vár renoválása, korszerűsítése és turisztikai kiaknázása 30,5 millió lejbe kerül. 

A renoválás már 2008-ban indult be, azóta zárták le Déva leghíresebb látványosságát a turisták elől, de 2009-ben leállították a munkálatokat (...). A tavasszal újraindított munka során a második és harmadik udvar renoválására kerül sor, miután az első (azaz belső főudvar) már 2008-ban elindult. A tervben a várfalak, kőkapuk és a tüzérségi bástya renoválása szerepel, illetve a várra vezető út rendbehozatala. Vagyis eltávolítják a növényzetet a falakról, a hiányzó faldarabokat pótolják, akárcsak a kapu hiányzó boltívét. A kőkapuknál 3,6 méter magas fakapukat szerelnek fel, a bejárat azon keresztül történik majd.

A tüzérségi bástyát renoválják, tetőzetet szerelnek fel és középkori fegyverek kiállítására használják majd. Hasonló munkálatokra kerül sor a külső (második) udvarnál is, ráadásul a tartófalakat megerősítik, a városból jól látható, félkör alakú Bethlen bástyát rendbe rakják és kilátópontot szerveznek. A helyiségekbe bevezetik az áramot (kiállítás nem is lehet világítás nélkül), illetve a fűtést. A várra vezető út mentén pedig villanyoszlopokat szerelnek fel.

Forrás:  Nyugati Jelen.com/Erdély.ma

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése