2013. augusztus 26., hétfő

Szent István királyra emlékeztek a bécsi dómban

Magyar nyelvű misével emlékeztek meg szombaton a bécsi dómban Szent István királyról.  

Több ezer zarándok érkezett a bécsi magyar katolikus egyházközség meghívására Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és Ausztriából. A hívők megtöltötték az Istvánról, az első keresztény vértanúról elnevezett gótikus székesegyház, a Stephansdom padsorait, és részben a padsorok közötti teret is.

Az egybegyűlteket Simon Ferenc esperes, bécsi magyar lelkész köszöntötte, majd Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke celebrált ünnepi misét.

Udvardy György prédikációjában olyan uralkodóként és olyan hívő emberként jellemezte I. István királyt, aki a bibliai példabeszédben szereplő emberhez hasonlóan „házát kősziklára építette". István „Jézus Krisztus tanítására épített, mert rá építeni érdemes, az ő tanítása nem múlik el, hanem örök érvényű" – mondta.

A magyar nép tudatában, önazonosságában István király személye megkérdőjelezhetetlen, azt egyetlen történelmi kor vagy csoportosulás sem tudta megkerülni – hangsúlyozta Udvardy György. „Szent István kitörölhetetlenül belevéste népünk lelkébe az ő példáját" – fogalmazott. István király „hivatkozási pont, akit nem tudunk megkerülni, akitől tanulni akarunk" – jelentette ki.

Forrás:  MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése