2014. július 10., csütörtök

Szentföld - Harmadik napja tart a légi offenzíva

Nők és gyerekek az áldozatok között


Izrael két újabb légitámadást hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben, a terület elleni légi offenzíva harmadik napján, s a támadásoknak hét halálos áldozata van palesztin egészségügyi források szerint.

Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre intette az izraeli és a palesztin vezetőket.

Az első csapás az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban egy kereskedőbódét ért, és hat ember halálát okozta, 15-en pedig megsebesültek. A második rakéta az övezet középső részén található nuszeirati menekülttáborban csapódott be, és egy ház lakója halt meg, többen megsebesültek.

A három napja tartó légi offenzívában eddig 57 palesztin vesztett életét, és közülük sok civil volt, legalább hét nő és 14 gyerek az AFP hírügynökség összegzése szerint, amely a palesztin mentők által adott információkon alapszik.

A Reuters értesülése szerint egy izraeli harci gép szerda este csapást mért egy gépkocsira Gáza város központjában, a legforgalmasabb bevásárlóutcában, és legalább egy ember - az autó vezetője - meghalt. Az autón nagy piros "TV" felirat volt, a sofőr pedig egy helyi hírportálnak dolgozott.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felhívta az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a legfontosabb térségbeli hatalmak vezetőit, és figyelmeztette őket, hogy a helyzet egy újabb kiterjedt háború kirobbanásával fenyeget. Arra kérte az egyiptomi elnököt, a katari és a szaúdi vezetőket és John Kerry amerikai külügyminisztert: gyakoroljanak nyomást Izraelre és a palesztinokra, hogy visszatérjenek a 2012-es novemberi tűzszüneti megállapodáshoz, és újítsák fel a béketárgyalásokat. A főtitkár elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől pedig követelte, hogy országa "tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a civilek védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit". Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra biztatta, hogy tartsa fenn a biztonsági együttműködést Izraellel.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint csütörtök délelőtt (közép-európai idő szerint 16 órakor) összeül New York-i székhelyén rendkívüli tanácskozásra a gázai helyzetről - jelentette be szerda este a BT soros ruandai elnöksége. A rendkívüli ülést arab országok kezdeményezésére hívták össze, amelyek követelik, hogy az ENSZ vállalja "a palesztin nép elleni agresszió, Izrael gyalázatos támadása" megállításának felelősségét.

Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Izrael "minden lehetséges csatornán" tűzszünetet ajánlott a Gázai övezetet igazgató Hamász palesztin radikális szervezetnek, de az visszautasította ezt.

Abdalláh al-Mualimi szaúdi ENSZ-nagykövet, aki az 57 tagországból álló Iszlám Együttműködés Szervezete nevében beszélt, kifejezte felháborodását Izrael "barbár támadása és aránytalanul kemény megtorlása" miatt, amely szerinte példátlan a palesztin nép elleni atrocitások történetében.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése