2014. szeptember 5., péntek

Szentföld - 6 milliárd euróba kerülhet a Gázai övezet újjáépítése

Mintegy hatmilliárd euróba (közel 2 ezer milliárd forintba) kerül az Izraellel való több heti konfliktust megsínylő Gázai övezet újjáépítése a Palesztin Hatóság szakértői bizottsága szerint.

A palesztin fejlesztési és újjáépítési gazdasági tanács (PECDAR) csütörtökön a ciszjordániai Rámalláhban mutatta be jelentését az ötvennapos konfliktus által okozott pusztítás mértékéről. A Földközi-tenger partján fekvő palesztin enklávéban júliusban és augusztusban több mint 2100 palesztint öltek meg és az infrastruktúra nagy részét tönkretették vagy kárt okoztak benne.

A PECDAR szakértői szerint a Gázai övezet újjáépítése még az izraeli blokád teljes feloldása esetén is öt évet vesz igénybe. A fegyvernyugvás kezdete óta azonban egyelőre semmiféle építőanyag nem érkezhetett az enklávé területére. Izrael és a különböző palesztin csoportok még tárgyalnak a tartós békét szolgáló megoldásról. Az izraeli kormány attól tart, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet és más fegyveres csoportok az építőanyagokat a zsidó állam elleni harcukhoz veszik igénybe.

A PECDAR-jelentés 13 szerzője javaslatot tett arra, hogy a lerombolt házak után maradt mintegy 2,2 millió tonnányi törmeléket a Gázai övezetnek a tenger felé való kiterjesztéséhez használják fel. Mint írták, a törmeléket a part mentén a tengerbe lehetne szórni, megnövelve ezáltal a sűrűn lakott övezet területét.

A PECDAR-t azért hívták életre, hogy a palesztin területeken segítse és felügyelje a nemzetközi adományokból finanszírozott projektek megvalósulását. Várhatóan még szeptemberben nemzetközi adományozó konferenciát tartanak a Gázai övezet megsegítésére. Az esemény helyszíne Egyiptom vagy Norvégia lesz.

A Gázai övezet elleni izraeli Erős Szikla hadművelet július 8-ától augusztus 26-ig tartott, költsége meghaladta a 9 milliárd dollárt (2160 milliárd forint). Az izraeli hadsereg a levegőből, a tenger felől, valamint tüzérségével és harckocsijaival 5263 célpontra mért csapást az övezetben. A palesztinok mintegy 4,5 ezer rakétával támadták Izraelt, ebből 3,6 ezer lakatlan területen robbant fel, míg a Vaskupola rakétavédelmi rendszer 735 palesztin rakétát elfogott.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése