2014. november 19., szerda

Fogás - Új templomot szenteltek fel Bihar megyében

Böcskei László megyéspüspök felszentelte a Bihar megyei Fogás új templomát, és megáldotta a szintén Bihar megyei Dólya új ravatalozó kápolnáját a november 15-16-i hétvégén – tájékoztatott a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Szentmise keretében áldotta meg az újonnan épült ravatalozó kápolnát Böcskei László megyéspüspök november 15-én, szombaton délelőtt Dólyán.

A Bihar megyei település 1900 körül jött létre, amikor mintegy 20 család telepedett ide a jobb élet reményében Mezőkövesdről. Iskolájukat 1910-ben építették. Dólya azon kevés település egyike, ahol a kommunista időkben kezdtek templomot építeni. A munkálatok az 1980-as években kezdődtek meg, bár a kommunista hatalom nem adott erre engedélyt. Megépültek a falak, de pénzbüntetést róttak ki a közösségre, és elrendelték a templom lebontását. A bontás megkezdését nagypéntekre írták ki, ám a hívek ott álltak, és védelmezték templomukat. „A helybeliek akaratának és elszántságának köszönhetően 1990 májusában készen állt az új templom, melyet Szent József tiszteletére szenteltek fel” – olvasható Vadkerti Erika tanítónő és Nagy Rozália óvónő beszámolójában.

Dólyapuszta korábban Berettyószéplak része volt, 1956-ban vált önálló településsé. A 2002-es népszámláláskor 189 lakosa volt, melyből 19 román, 169 magyar, 1 szlovák volt. Ma 143 katolikus él itt. Lelkipásztoruk a magyarul, szlovákul és románul is beszélő Maškara Jan berettyószéplaki esperes, aki 1987 decembere óta szolgál Berettyószéplakon és több közeli településen, így Dólyán, Cserpatakon, Bályokon, Ippen és Fogáson is. „Dólya tiszta katolikus település” – hangsúlyozta az esperes a Biharmegye.ro portálnak.

Fogáson (Foglaș) Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében felszentelte az újonnan épült templomot november 15-én délután.

Ahogy Dólya, úgy Fogás is korábban Berettyószéplak része volt. 1956-ban vált önálló településsé, 107 lakossal. A 2002 évi népszámláláskor 209 lakosából 41 román, 11 magyar, 157 szlovák volt. Maškara Jan esperes Fogáson vasárnaponként szlovákul mond szentmisét. A templom felépüléséig az iskolában berendezett imateremben folyt a hitélet.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése