2014. november 19., szerda

Franciaország - Megerősítették, hogy két francia állampolgár vett részt a csoportos lefejezésben

Két francia állampolgár vett részt abban a csoportos lefejezésben, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet követett el a hét végén - közölte Párizsban egy meg nem nevezett forrás.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hétfőn bejelentette: nagy a valószínűsége annak, hogy egy francia állampolgár közvetlenül részt vett Peter Kassig amerikai segélymunkás és legkevesebb 14 szíriai kormánykatona lefejezésében, amiről az IÁ vasárnap tett közzé egy videofelvételt az interneten. A szóban forgó francia, az 1992-es születésű Maxime Hauchard az ország északnyugati részén, Normandiában található Rouenból 2013 augusztusában utazott el Szíriába.

Egy titkosszolgálati forrás hozzátette: tart a vizsgálat annak megállapítására, hogy egy másik francia állampolgár is beazonosítható-e a hóhérok között: egy szintén 1992-ben született, az iszlám hitre áttért fiatalról lehet szó, aki Hauchard-hoz hasonlóan 2013 augusztusban csatlakozott az IÁ-hoz, s tavaly október óta van érvényben ellene elfogató parancs.

Szerdán közölte egy forrás, hogy megerősítést nyert a másik francia részvétele is a kivégzésben. Ő a Párizs környéki Villiers-sur-Marne-ból származik, és felvette az Abu Otman nevet - mondta az AFP francia hírügynökségnek, de a fiatal valódi nevét nem közölte.

Nem sokkal korábban az Ausztráliában tartózkodó Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy majdnem bizonyos a második francia jelenléte a kivégzés helyszínén, de szerepüket még ki kell deríteni. "E pillanatban azt tudjuk kijelenteni, hogy két franciát azonosítottak" - mondta Hollande.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése