2014. december 9., kedd

Kanada - Az Iszlám Állam harcra hívja a kanadai muzulmánokat

Egy kanadai férfi, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet soraiban harcol, videoüzenetében támadásokra szólítja fel a Kanadában élő muzulmánokat. Emiatt az észak-amerikai ország kormánya éberségre figyelmeztette állampolgárait.

Kanada közbiztonsági minisztere, Steven Blaney arra figyelmeztetett felhívásában, hogy a terrorizmus valós és komoly veszélyt jelent a kanadaiakra nézve, ezért ébernek kell lenniük. Közleménye szerint Kanada e veszély miatt vesz részt abban a koalícióban, amely légitámadásokat hajt végre az Iszlám Állam ellen.

Az iszlamista szervezetek internetes tevékenységét figyelő amerikai központ, a SITE arról tájékoztatott, hogy az Iszlám Állam videót tett közzé egy Kanadából származó harcosáról, aki Abu Anvar al-Kanadiként azonosította magát. Az eredetileg John Maguire nevet viselő férfi áttért az iszlám hitre, és tavaly januárban utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. John Maguire videofelvételén arra szólítja fel a kanadai muzulmánokat, hogy bosszúból az Iszlám Állam elleni koalícióban való kanadai részvételért kövessék a muzulmán hitre áttért Martin Rouleau példáját, aki október 20-án Montreal közelében gépkocsival elgázolt két kanadai katonát, és kioltotta egyikük életét. A rendőrök lelőtték a támadót.

Az incidens akkoriban történt, amikor Kanada fokozta részvételét az Iszlám Állam elleni légi hadjáratban Irak területén. A hatóságok szerint száznegyvenöt kanadai állampolgár csatlakozott vagy próbált meg csatlakozni a dzsihadista szervezethez, de még elutazásuk előtt bevonták az útlevelüket.

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése