2014. december 17., szerda

Luxemburg - A nagyhercegség is kezdeményezte a palesztin állam elismerését

Több másik nyugat-európai ország parlamentje után szerdán Luxemburg törvényhozása is kezdeményezte a palesztin állam elismerését.

A megszavazott indítvány felhívja az európai törpeállam kormányát arra, hogy részesítse formális elismerésben a palesztin államot, "a leginkább megfelelőnek ítélt időpontban". A határozatot a luxemburgi liberális, a szocialista és a zöld pártok, valamint két szélsőbaloldali képviselő szavazataival fogadták el.

Az elmúlt hetekben több uniós ország parlamentje - Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Írország és Portugália - is elfogadott olyan határozatokat, amelyek a palesztin állam elismerésére buzdítják kormányaikat. Izrael ezeket az állásfoglalásokat mindannyiszor hevesen bírálta.

Ugyancsak szerdán az Európai Parlament olyan állásfoglalást szavazott meg, amely elvben támogatja a palesztin államiság elismerését.

Október végén Svédország az EU első nyugat-európai tagjaként elismerte az önálló palesztin állam létezését. Az unióhoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok közül hét - köztük Magyarország - még a csatlakozást megelőzően elismerésben részesítette a palesztin államot.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése