2015. január 30., péntek

Bejrút - Már a jogvédők szerint is kellett az USA az Iszlám Állam megszületéséhez

Az Egyesült Államok is hozzájárult az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet iraki megjelenéséhez, valamint az ukrajnai válság kibontakozásához – állítja a Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport.
(...) az Iszlám Állam szunnita dzsihadistáinak előretörését a HRW szerint egyebek mellett az okozta, hogy a Nyugat nem volt képes véget vetni a szíriai erőszakos cselekményeknek, az Egyesült Államok 2003-ban lerohanta Irakot, majd lábbal tiporták az emberi jogokat a bagdadi Abu Graib börtönben vagy a guantánamói amerikai katonai támaszponton történt visszaélésekkel. Irakban Washington és London szemet hunyt Núri al-Máliki volt síita kormányfő szektás politikája, a szunnita kisebbség üldözése, az önkényes fogva tartások és a sommás kivégzések felett, miközben egyre csak szállította a bagdadi kormánynak a fegyvereket – sorolta a példákat Kenneth Roth. (...)

Az ukrajnai válságra vonatkozólag azt állapította meg: (...) a nyugati országok a „jók a gonoszok elleni mentalitásukkal”, továbbá azzal a törekvésükkel, hogy Ukrajnát az orosz agresszió áldozataként állítsák be, nem vettek tudomást arról, hogy Ukrajnában is sérültek az emberi jogok.

A Human Rights Watch ezenkívül bírálta a kormányok mindennapossá vált kémkedését. „A kormányok mindenütt tömeges megfigyelő módszereket fejlesztenek ki a műfaj bajnokai, Washington és London mintájára” – jelentette ki Cynthia Wong, a HRW internettel foglalkozó kutatója, aki figyelmeztetett: „valóságos orwelli forgatókönyv valósulhat meg”.

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése