2015. január 30., péntek

Bulgária - Szögesdróttal védekeznek az illegális migráció ellen

Egy év alatt a hetedére csökkent a Bulgária területére illegálisan belépők száma ott, ahol szögesdróttal zárták le a bolgár-török zöldhatárt. Bulgária múlt héten úgy döntött: csaknem megnégyszerezi a jelenlegi szakasz hosszát még azelőtt, hogy a jó idő beköszöntével újabb, többségében a könnyebb megélhetést keresők áradata érné el az egyébként is jelentős pénzügyi gondokkal küzdő országot.


Mindössze néhány kilométerre a bolgár-török határtól, Krajnovoig tart az a 32 kilométer hosszú kerítés, amelyet a bolgárok húztak fel annak érdekében, hogy megfékezzék a Törökország felől érkező menekültáradatot. A bolgár tapasztalatok szemben állnak a közhiedelemmel, miszerint a menekültek többsége szír állampolgár, akik a polgárháború elől szöknek Európába. A statisztikák azt mutatják, hogy a bevándorlók 40 százaléka szír csak, a többiek Ázsia és Afrika más országaiból jönnek, könnyebb megélhetést keresve Európában.

Naponta próbálnak a bolgár-török határon Európába szökni a bevándorlók. Főként keletről érkeznek és sokan kamionokban rejtőznek. A határőrök a járművekben még viszonylag könnyen észreveszik őket, mint ezt a háromfős menekültcsoportot is.

Sokan, évente több mint tízezren azonban a zöldhatáron át próbálnak bejutni Bulgáriába, hogy innen idővel Nyugat-Európába menjenek tovább.

Ezért határozta el még 2013-ban a bolgár kormány, hogy görög és spanyol mintára kerítéssel zárja le a határ egy részét.

A belügyminiszter-helyettes akkor azt mondta: a határszakasz biztonságának érdekében van szükség a lépésre, azonban már akkor is egyértelmű volt: az Unió legszegényebb országának számító Bulgária gazdasága nem bírja el az illegális bevándorlók tömegét.

A több mint 30 kilométer hosszú, három méter magas szögesdrót kerítés végül mindössze néhány hónap alatt készült el. Azért itt, Lesovo és Krajnovo között, mert a Bulgárián keresztül az Európai Unióba szökő emberek 85 százaléka ezen a határszakaszon próbálkozott. (...) A kerítés végül meghozta a bolgár kormány által várt eredményt: egy év alatt hetedére csökkent ezen a szakaszon az illegális határátlépések száma.

A bolgár parlament a tapasztalatok alapján a múlt héten úgy döntött: még a nyár előtt csaknem négyszeresére növeli az eddig 32 kilométeres kerítés hosszát.

Az újabb, 82 kilométer hosszú kerítésszakasz megépítése átszámítva 14 és fél milliárd forintba kerül. A bolgár kormányzat számításai szerint ez a befektetés három és fél év alatt térülhet meg, évente ugyanis 15 millió dollárba, vagyis több mint 4 milliárd forintba kerül a megerősített határőrizet, amelyhez már több mint ezer rendőrt is idevezényeltek az ország számos pontjáról – derült ki a Híradó tudósításából.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése