2015. január 7., szerda

Belgium - Havonta tíz belga állampolgár csatlakozik a dzsihádistákhoz

Az Unió "kommunikációs módszerek" bevetésével kísérletezne a jelenség ellen...


Havonta tíz belga állampolgár csatlakozik a Szíriában és Irakban harcoló dzsihádistákhoz, miközben egyre többen térnek vissza a csalódottak közül Belgiumba. EU-pénzből egy új kiber sejt alakul januárban, aminek az a feladata, hogy tanácsokkal segítse a tagállamokat az iszlamista propaganda elleni harcban.

Minden héten legalább tíz belga állampolgár utazik Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon a brutális kivégzéseikről hírhedté vált dzsihádista csoportokhoz, az Iszlám Államhoz (Daesh) és az Al Nostrához – írja a brüsszeli Le Soir. A lap úgy tudja, hogy a belga hatóságok tudomása szerint december közepén körülbelül 184 belga állampolgárságú személy harcolt a dzsihádisták soraiban, miközben a tavalyi év végéig a százat is elérte azoknak a száma, akik különböző okok miatt a hazatérést választották.

Az új és a kiszállt dzsihadisták száma meghaladja a március végén mért adatokat. A brüsszeli napilap szerint azonban a havi tíz új belga dzsihádistán kívül az a legsokkolóbb, hogy több mint száz korábban nyilvántartott belga állampolgárságú szélsőséges életét vesztette, vagy egyszerűen nyomtalanul eltűnt a rendszerből.

Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus ellenes főkoordinátora azt nyilatkozta a lapnak, hogy a belga belügyminisztériumon belül hamarosan megkezdi a tevékenységét az az öt-hat fős sejt, amelynek az lesz a feladata, hogy hasznos tanácsokkal lássa el a hatékony dzsihádista propagandával szembeni erőfeszítéseikben a tagállamokat.

Az EU-költségvetésből 1 millió eurót szánnak a „Sscat” (Syria Strategic Communication Advisory Team) kipróbálására, amelynek sikerétől függően az érintett tagállamok a már létező brit példát is lemásolva hasonló kommunikációs fegyvert vethetnek be a jövőben a fiatalok radikalizálódásának megakadályozására.

Az egység olyan testre szabott kommunikációs módszereket (de Kerchove szerint nem ellenpropagandáról van szó) dolgoz ki és ajánl majd az arra igényt tartó tagállamoknak, amelyekkel reményeik szerint versenyre tudnak majd kelni a rendkívül hatékony, általában a közösségi oldalakon folytatott dzsihádista propagandával, aminek rengeteg kalandvágyó fiatal bedől és elindul a bizonytalanba.

A terrorizmus ellenes főkoordinátor példaként hozta fel olyan videók készítését, amelyeken a Szíriát és Irakot megjárt „bűnbánó” és csalódott korábbi dzsihádisták beszélnek a terepen szerzett brutális élményeikről és negatív tapasztalataikról.

Gilles de Kerchove ugyanakkor elismerte, hogy a kommunikációs kesztyű felvétele önmagában kevés a főleg az interneten folytatott tömeges toborzások megakadályozására, aminek része kellene, hogy legyen például egy európai légiutas-adat rögzítő rendszer, egy európai PNR, vagy a visszatérő külföldi harcosok beilleszkedését elősegíteni hivatott intézkedések is.

Az európai PNR-ral szakértők szerint a jelenleginél sokkal könnyebben nyomon lehetne követni a dzsihádisták mozgását és még időben megakadályozni, hogy felszálljanak a repülőgépre. A rendszerre vonatkozó jogszabályi javaslatot azonban adatvédelmi aggályok miatt elutasította az Európai Parlament.

Kitekintő

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése