2015. január 7., szerda

Szatmárnémeti - Schönberger Jenő püspök megáldotta Hám János szobrát

A vízkereszt-napi ünnepi szentmisét követően áldották meg Szatmárnémetiben, a székesegyház előtti téren Hám János új szobrát – tájékoztatta a Magyar Kurír szerkesztőségét Józsa János, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóreferense.

Nagy várakozás és előkészület után, január 6-án leleplezték, és a városnak, az egyházmegye híveinek, valamint minden lakosának átadták Hám János új, egész alakos szobrát. Az avatási ünnepség összekapcsolódott a vízkereszt-napi, tizenegy órától kezdődő szentmisével, melyre a szatmárnémeti székesegyháznak még az oldalhajói is megteltek.

Schönberger Jenő püspök már az áldozatbemutatás elején utalt a szoboravatásra: „Vízkereszt ünnepe ma, itt a székesegyházban egy nagyszerű eseménnyel párosul. A szentmise végén megáldjuk boldog emlékű Hám János püspökünk szobrát, aki ebben a székesegyházban harminc évig hirdette az igét mint püspök. Neki köszönhetjük többek között Szatmárnémeti arculatát, igen nagy jótevője volt egyházmegyénknek, Szatmár városának, minden embernek. Vízkereszt ünnepe a keleti egyházban inkább Krisztus keresztségére való emlékezés, a nyugati egyházban pedig a háromkirályok, a bölcsek látogatása van az előtérben. De természetesen vízszenteléssel kezdődik a mai liturgiánk, és ezzel emlékezünk mi is keresztségünkre, amikor mind Isten gyermekei lettünk.”

(...) Schönberger Jenő prédikációjában útmutatónak nevezte Hám János püspököt: „A Krisztus felé zarándokolás egy életen keresztül tart, és mindenkinek az a feladata, hogy maga is csillag legyen, amely Krisztusra mutat. Nekünk, egyházmegyénknek volt egy útmutató csillagunk, Hám János püspök. Amikor kinevezték Szatmár püspökének, itt igen nagy szegénység volt. Isten szeretetével érkezett, és azzal az üzenettel, hogy ő nemcsak a híveihez, hanem az egyházmegye minden lakójához szeretettel jött. Nagyon jól tudta és ismerte a Jóisten álmát, és igyekezett megvalósítani, hogy minden rászorulót segítsen, mindenkit Isten felé vezessen. Éppen ezért ma neki szobrot fogunk avatni.”

(...) Az új szobor méltó alkotás, amelyre büszkén tekinthetnek a szatmárnémetiek, de az egyházmegye minden híve is. Sokan adakoztak elkészültéért: a hívek gyűjtöttek, helyi vállalkozók hoztak áldozatot, a püspökség kereteiből különített el erre a célra, a legnagyobb részt pedig a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium tette hozzá. Így lett a közös ügyből, célból valóság, a múlt és jelen kapcsának megjelenítése.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése