2015. január 28., szerda

Egyesült Államok - Egy új törvény, amely kizárná az abortusz közpénzekből való finanszírozását

„Határozott lépés a meg nem született élet tiszteletben tartása felé, amely tükrözi az amerikai nép akaratát” – így üdvözölte Seán O’Malley bíboros, Boston érseke és az amerikai püspöki konferencia életvédő bizottságának elnöke a Képviselőház által jóváhagyott új törvényt. 

A határozat kizárja az adófizetők pénzének felhasználását a terhesség-megszakítás finanszírozására és a biztosítókat kötelezi, hogy tájékoztatást nyújtsanak arról, ha szerepel biztosítási csomagjukban. A törvény tehát lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy olyan egészségügyi biztosítást válasszanak, amelyek tükrözik értékeiket. 

A törvényjavaslatot január 22-én fogadták el 249 igen és 179 nem szavazattal. O’Malley bíboros a szavazást megelőző hetekben felhívással fordult a Kongresszus tagjaihoz, hogy támogassák a kezdeményezést. A kétoldalú javaslat teljes átláthatóságot teremt az abortusz-szolgáltatások költségeinek fedezése terén. Eddig a biztosítók elkerülhették, hogy csomagjaikban pontosítsák annak megnevezését, mennyit fordítanak a befizetett összegből a megelőzésnek és a nők egészsége gondozásának nevezett ilyen jellegű szolgáltatásokra. 

O’Malley bíboros nyilatkozata szerint a törvény összhangban van az Egyesült Államok jogrendjével, miszerint az állam közpénzekből nem támogathatja és segítheti elő a mesterséges terhesség-megszakítást, arra kényszerítve az adófizetőket, hogy finanszírozzák ezt az erőszakot. A bíboros annak a reményének adott hangot, hogy a Szenátus is hamarosan jóváhagyja a törvényt. 

Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése