2015. január 28., szerda

Évforduló - Január 28.

I. Nagy Károly császár halála 
(814)



IV. Orbán pápa felszólítása IV. Béla királynak
(1264)


IV. Orbán pápa felszólítja IV. Bélát és István ifjabb királyt, hogy utasítsák el a tatárok újabb szövetségi ajánlatát, házassági kapcsolatot ne létesítsenek velük.


Megjelent gróf Széchenyi István Hitel című munkája
(1830)



Benczúr Gyula magyar festőművész születése
(1844)



Meghal Deák Ferenc
(1876)

„A hatalom csak eszköz, végcél a népek boldogítása.”
Deák Ferenc


1803. október 17-én született Söjtörön Deák Ferenc, a „haza bölcse”, a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb formátumú politikusa. Deák az 1832-36-os országgyűlésen kapcsolódott be a modern, polgári Magyarországért vívott küzdelembe, majd az első parlamentnek felelős magyar kormány minisztere, később a passzív ellenállás vezéralakja lett. Pályafutásának csúcspontja a kiegyezés nagy műve volt, amellyel lerakta a dualista állam alapjait. 1876. január 28-án fejezte be küzdelmes és eredményes földi pályafutását. 


Meghal Szmrecsányi Lajos érsek
(1943)


Szmrecsányi Lajos egri érsek szintén azon magyar főpapok közé tartozik, kiknek érdemeit igyekezett elhalványítani az előző politikai rendszer történetírása. Egyházi berkeken kívül sajnos kevesen tudják, hogy a hetven éve elhunyt főpásztor nemcsak politikai szerepvállalásával, hanem páratlan adakozókészségével, Európa-szerte elismert modern szegénygondozó hálózatával vívta ki a társadalom megbecsülését.

Rubicon/Múlt-kor/Történelemportál

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése