2015. január 7., szerda

Egyiptom - Kopt ortodox karácsony szigorú biztonsági intézkedésekkel

A közel-kelet legnagyobb számú kopt ortodox közössége számára az egyiptomi kormány komoly biztonsági erőket vonultatott föl az éjféli szentmise alkalmából.

Nem csökkent a merényletektől való félelem, annál is inkább, mivel az egyik katolikus templom előtt őrt álló két biztonsági embert ismeretlenek megölték. A gyilkosság Al Minya városában történt, amelynek lakói majdnem fele részben keresztények, s amely jól ismert az iszlamistákkal való súrlódásokról.

Jó hírek Líbiából

Hivatalos líbiai kormányforrások szerint 13 elrabolt egyiptomi kopt keresztényt szabadon engedtek múlt szombaton Szirtában, akiket ismeretlen okokból tartottak eddig fogva. A másik 7 kopt keresztényről azonban továbbra sincs hír, akik líbiai iszlamisták kezében vannak.

Karácsony Kairóban

Kairóban nyugodtan és összetűzések nélkül folytak a szertartások Karácsony éjjelén. A Szent Márk-székesegyházban az egyiptomi elnök, Abdel al-Fattah al Sisi meglepte a híveket, amikor rövid időre megjelent a szentmisén és üdvözölte II. Tawadrosz pátriárkát, majd a jelenlévő keresztényekhez intézve szavait az egyiptomi nép egységéről szólt.

Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése