2015. január 15., csütörtök

Esztergom - Lezárult az európai püspökök konferenciája

Január 13. és 15. között Esztergomban, Magyarország ősi egyházi központjában zajlott a Hittani Kongregáció vezetőinek és az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai elnökeinek találkozója, a Szent Adalbert Központban – tájékoztat az MKPK Sajtószolgálat.

(...) A találkozó kezdetén Müller bíboros felolvasta Ferenc pápa levelét, amelyet a részvevőkhöz intézett. E levelében a Szentatya kifejezte, hogy ennek az értékes kezdeményezésnek a „célja, hogy értékelje a helyi püspöki konferenciák, ezen belül is a hittani bizottságok felelős szerepét a hit egységének és teljességének megőrzésében és a fiataloknak történő továbbadásában”. Az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításból kiindulva megfogalmazta kívánságát, hogy a találkozó „járuljon hozzá egyes, az európai kontinensen ma jelentkező doktrinális és pasztorális nehézségek kollegiális megtárgyalásához, hogy ebből a hívekben új missziós lendület születhessen, valamint az élet transzcendens dimenziója iránti nyitottság, amely nélkül Európa elveszítheti »humanista lelkületét«, amelyet pedig szeret és védelmez”.

Ezután a Hittani Kongregáció prefektusa nagy ívű bevezető előadást tartott a következő címmel: „A hittani bizottságok teológiai természete és a püspökökre mint a hit tanítómestereire váró feladatok”. Az első napon ezután olyan témákat beszéltek meg a részvevők, mint Jézus Krisztus megváltói mivoltának egyedisége és egyetemessége, valamint az Evangélium hirdetése mint az európai egyház elsőrendű feladata. A második nap főbb témái a következők voltak: a genderelmélet, a keresztény antropológia és a vallásszabadság által felvetett kérdések. Az utolsó napon egyes gyakorlati felvetések kerültek terítékre az új evangelizáció, a bűnbánat szentsége és a hittani bizottságok működése kapcsán.

A megbeszélések szívélyes légkörben és az átérzett és megtapasztalt kollegialitás szellemében zajlottak. Minden egyes témát egy-egy előadás vezetett be, ezeket a következők tartották: Willem J. Eijk bíboros, Erdő Péter bíboros, Luis F. Ladaria érsek, Philip Tartaglia érsek, Guy Harpigny püspök, illetve Adolfo González Montes püspök. Ezeket a tekintélyes felszólalásokat élénk és termékeny vita követte a részvevők részéről. Minden nap szentmisével kezdődött, amelyet a jelenlévő bíborosok egyike celebrált. Az esték arra is szolgáltak, hogy a jelenlévők eszmét cseréljenek a hit általános helyzetéről Európában. Valamennyi részvevő nagyra értékelte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása vendégszeretetét, aki egyben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) is elnöke.

A találkozó kiváló alkalmat jelentett az európai országok püspöki konferenciái hittani bizottságai és a Hittani Kongregáció közötti együttműködés megszilárdítására azzal a céllal, hogy mind hatékonyabban nézhessenek szembe az európai kontinensen korunkban jelentkező hittani kihívásokkal.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése