2015. január 1., csütörtök

Évfordulók - Január 1.

A magyarok beveszik Cornetto városát
(1349)


Lackfi István erdélyi vajda és Wolfhardt Konrád kapitány serege sikeresen ostromolta meg Corneto városát. Az első nápolyi hadjárat végül a pestisjárvány kitörése miatt szakadt félbe, azonban az elfoglalt területen maradtak magyar helyőrségek. Lackfi és Wolfhardt számos csatában mutatták meg bátorságukat.


Habsburg Albertet magyar királlyá koronázzák Székesfehérvárott
(1438)



Megszületik Edmund Burke angol író, esztéta, államférfi
(1729)



Megalapítják a nagyszombati jezsuita kollégiumot
(1562)


I. Ferdinánd e napon aláírja a nagyszombati jezsuita kollégium alapítólevelét. Április 23-án érkezik az első jezsuita szerzetes Nagyszombatra, májusban megnyílik az iskola három osztállyal.


Sopront és környékét hivatalosan átadják a magyar hatóságoknak
(1922)


A trianoni békeszerződés alapján Sopront és környékét a későbbi ún. Burgenlanddal együtt Ausztriának ítélték. A városban azonban hazafias tüntetések kezdődtek, amelyeknek eredményeként az antant népszavazást rendelt el Sopron és közvetlen környékének hovatartozását illetően. 

Az 1921. december 14-16-án megtartott szavazáson a lakosság kétharmad része Magyarországra szavazott. Innen ered a kitüntető jelző: Civitas fidelissima - a leghűségesebb város. 1922. január 1-jén Sopront az antant képviselői hivatalosan is átadták a magyar hatóságoknak. A kormány 2001-ben december 14-ét a Hűség napjává nyilvánította.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése