2015. január 29., csütörtök

Keleti pátriárkák: Az arab és a nemzetközi közösség egyaránt vonja meg támogatását a terroristáktól!

Keleti pátriárkák és keresztény vezetők találkoztak kedden Bkerkében, a libanoni pátriárkátus székhelyén, hogy megvitassák a közel-keleti keresztények helyzetét. A találkozó lehetőséget adott arra, hogy az arab és a nemzetközi közösséghez forduljanak, kérve: ne támogassák a terrorizmust; segítsék a menekülteket a vészhelyzetben, illetve érjék el, hogy azok visszatérhessenek hazájukba. Az izraeli-palesztin konfliktus lezárásáért is támogatást kérnek a keresztény vezetők.


Keresztény menekültek helyzete

Beshara Rai pátriárka a találkozó céljáról nyilatkozott az AsiaNews hírügynökségnek: meg akarták ismerni azoknak a keresztényeknek a helyzetét, akik menekültek, illetve azokét, akik a háború és a nehézségek dacára úgy döntöttek, hogy hazájukban maradnak. Sürgősen szükségük van ugyanis segítségre, hogy munkalehetőséget, iskolákat és szállást biztosítsanak számukra, mert csak így maradhatnak saját országaikban, megőrizve hagyományaikat és keresztény küldetésüket.

Megállítani a terrorizmust, segíteni a menekülteket

Az összejövetel másik célja az volt, hogy felhívást intézzenek az arab és a nemzetközi közösséghez: siessenek a menekültek segítségére, hogy visszatérhessenek hazájukba, ott pedig lakóhelyeket építsenek számukra. Ehhez azonban véget kell vetni a szíriai és az iraki háborúnak, méghozzá békés eszközökkel, a politikai tárgyalások és a háborús felek közti komoly párbeszéd útján, semlegesítve a terrorista szervezeteket. Ezt akkor érhetjük el, ha az arab és a nemzetközi közösség egyaránt megvonja támogatását a terroristáktól, mind anyagi, mind katonai téren, valamint lezárja a határokat ott, ahol ezzel megakadályozható a zsoldosok mozgása. A politikai és gazdasági elképzelések nem igazolják ezeket a szörnyű, emberiségellenes támadásokat.

A pátriárkák és a keresztény vezetők szerint az izraeli-palesztin konfliktus megszüntetésén is dolgozni kell. Ennek kulcsa a két nép, két állam – elvében rejlik, amely megengedi a menekülteknek, hogy hazatérjenek otthonaikba. Nyilvánvaló – mondta Rai pátriárka -, hogy az izraeli-palesztin, és az izraeli-arab konfliktusok állnak a sok csapás gyökerében, melyeket ma a Közel-Keleten el kell szenvedniük.

Felhívás az elrabolt személyek szabadon bocsátásáért

A keresztény vezetők nagyobb erőfeszítést kérnek a kormányoktól és a nem kormányzati szervezetektől a menekültek érdekében. Emellett azt követelik, hogy engedjenek szabadon minden elrabolt vagy bebörtönzött embert, legyenek azok polgári lakosok, katonák, vagy egyházi személyek. Közöttük van két püspök is, az aleppói görög-ortodox püspök (Boulos Yazigi), és egy szír ortodox főpásztor (Youhanna Ibrahim). Mindketten immár két éve szíriai szélsőséges csoportok kezében vannak.

Figyelem Libanonnak

A libanoni helyzetnek is figyelmet szenteltek a találkozón. Az országnak tavaly május óta nincs köztársasági elnöke, egyes keresztény és muzulmán politikai csoportok pedig bojkottálják az elnökválasztást.

A találkozó résztvevői

A Bkerkében tartott találkozón részt vettek görög-ortodox, szír-ortodox, görög-katolikus, illetve szír-katolikus pátriárkák, továbbá a cilíciai örmény egyház képviselője, a libanoni káld püspök, az evangélikus egyház képviselői, a libanoni apostoli nuncius, továbbá számos katolikus, ortodox és protestáns karitatív szervezet tagjai.

Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése