2015. január 5., hétfő

Szentföld - Újrapróbálkoznának a palesztinok a BT-ben

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap esti bejelentése szerint napokon belül újra benyújthatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozati javaslatot, amely egyebek között előírná, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről.

A BT a múlt héten elutasította a Jordánia által előterjesztett tervezetet. A tanács 15 tagja közül nyolc támogatta a javaslatot, de annak elfogadásához legalább kilenc ország támogatására lett volna szükség. Sajtóértesülések szerint a palesztinok abban reménykednek, hogy most jobb esélyeik lehetnek, mert az év fordultával a BT nem állandó tagjai közül több más országoknak adta át a helyét.

Abbász egy vasárnap esti rendezvényen azt mondta, hogy intenzív tárgyalásokat folytatnak több arab állammal, mindenekelőtt Jordániával a tervezet újbóli előterjesztéséről, és arra akár napokon belül sor kerülhet. Hangoztatta: nyomás alatt kívánják tartani a BT-t, hogy elnyerjék jogaik nemzetközi elismerését. A javaslat elfogadtatása "nem a palesztinoknak nem sikerült, hanem a Biztonsági Tanácsnak" - tette hozzá. A tervezet a palesztin államiság megteremtését is célul tűzné ki.

Az izraeli sajtó már a múlt heti elutasítás után cikkezett arról, hogy a palesztinok segítői év elején újra megpróbálhatják elfogadtatni a javaslatot. A vétójoggal rendelkező Egyesült Államok még akkor is megakadályozhatná a kezdeményezés elfogadását, ha azt a BT legalább kilenc országa támogatná.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése