2015. február 4., szerda

Kanada - Letartóztatták az Iszlám Állam toborzó sejtjének egyik tagját

A kanadai rendőrség letartóztatott kedden egy férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam toborzó sejtjének tagja volt, és vádemelést kezdeményezett két külföldön tartózkodó társa ellen.

A letartóztatott 25 éves Awso Peshdaryt a rendőrség terrorista szervezkedésben való részvétellel és egy terrorcsoport támogatásával gyanúsítja.

Rajta kívül távollétében vádemelést javasolt a 23 éves Khadar Khalib és az iszlám hitre áttért, 24 éves John Maguire ellen. Ők ketten Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) oldalán részt vegyenek a közel-keleti országban zajló harcokban.

Maguire, aki az IÁ egyik internetes videoüzenetében kanadaiak elleni támadásokra buzdított, egyes hírek szerint már nem él.

Jennifer Strachan, a kanadai rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy Peshdary Kanadából kapcsolatot tartott Maguire-ral, és együtt próbáltak másokat is rávenni arra, hogy csatlakozzanak az Irak és Szíria jelentős területeit hatalmába hajtó terrorista szervezethez.

A három fiatalember rendszeresen kommenteket írt és fényképeket töltött fel az internetes közösségi média felületeire.

A főfelügyelő elmondása szerint tevékenységüket régóta figyelte a kanadai rendőrség, de csak mostanra sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni ellenük.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése