2015. február 26., csütörtök

Brit állampolgár az Iszlám Állam hóhérja

"Jihadi John" 2012-ben utazott ki Szíriába, ahol az Iszlám Államhoz csatlakozott


Kuvaiti születésű brit állampolgár lehet az Iszlám Állam egyik leghírhedtebb tagja, aki több olyan videón is szerepelt, amelyek nyugati túszok lefejezését mutatták.

A BBC csütörtöki - hivatalosan még megerősítésre váró - értesülése szerint az eddig csak "Jihadi John" néven emlegetett férfi a londoni illetőségű  Mohammed Emwazi, aki valószínűleg 2012-ben utazott Szíriába, s később ott csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A BBC szerint gyaníthatóan Emwazi látható azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, valamint két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig brutális meggyilkolását mutatják. A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében, a guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak ruhájához hasonló, narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben. A férfi feltűnt azon a videón is, amely e hónap elején egy japán újságíró, Goto Kendzsi lefejezését mutatta.

London már az első brutális gyilkosságról tavaly nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Brit lingvisztikai szakértők megállapították, hogy a maszkos férfi kiejtése elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben - főleg a muszlim többségű Tower Hamlets negyedben - honos.

A BBC által Mohammed Emwaziként azonosított, jelenleg valószínűleg 27 éves férfi Kuvaitban született, de gyerekkorában Londonba költözött és a londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást. A BBC csütörtöki beszámolója szerint a túszok kivégzője már 2009-ben a brit elhárítás (MI5) látókörébe került, miután Tanzániába utazott, és ott a helyi hatóságok őrizetbe vették.

Magyar Hírlap

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése