2015. február 19., csütörtök

Brutális szervkereskedelem az Iszlám Államnál

Szervkereskedelemből finanszírozza tevékenysége egy részét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – állította Irak ENSZ-nagykövete. A brutális eljárásról először tavaly decemberben számolt be egy iraki orvos.

Mohamed Ali Alhakim ENSZ-nagykövet kedden New Yorkban arra kérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy vizsgálja ki az ezzel kapcsolatos értesüléseket. A diplomata újságíróknak elmondta: az utóbbi hetekben hevenyészett tömegsírokban olyan holttesteket találtak, amelyeken műtéti beavatkozásra utaló nyomok voltak, hiányzott a veséjük vagy más testrészük. A nagykövet szerint tucatnyi orvost kivégeztek Moszulban, mert nem voltak hajlandók részt venni a szervek kioperálásában.

Az iraki ENSZ-nagykövet, aki átfogó tájékoztatást adott a Biztonsági Tanácsnak a hazájában uralkodó helyzetről, népirtással vádolta meg az Iszlám Államot.

790 áldozat

Az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja a BT-nek azt mondta, csak januárban 790-en haltak meg terrorcselekményekben és a harcokban. Nikolaj Mladenov megjegyezte, hogy valóban egyre nagyobb számban érkeznek hírek arról, hogy az Iszlám Állam szervkereskedelemből is finanszírozza tevékenységét. „Egyértelmű, hogy napról napra bővül a taktikájuk” – jelentette ki.

Szerinte a legfontosabb cél Irak számára, hogy visszaszerezze az IÁ által elfoglalt területek feletti ellenőrzést, amely a közel-keleti ország harmadát hajtotta uralma alá. Ugyanilyen arányban foglalt el területeket az Irakkal szomszédos Szíriában.

Milliárdos terroristaszervezet

Ahogy azt az MNO is korábban megírta, tavaly a szélsőséges szervezet naponta 6 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. Ez többek közt olajcsempészetből, az újonnan megszállt területek kifosztásából, váltságdíjakból és a külföldről érkező magánadományokból áll össze. Mindez olyan jól megy nekik, hogy a 2015-ös évre kétmilliárd dolláros költségvetéssel számoltak.

Amint arra a Daily Mail felhívta a figyelmet, az Iszlám Államhoz köthető szervkereskedelmet decemberben az al-Monitor nevű hírportál leplezte le egy Siruwan al-Mosuli nevű iraki orvos beszámolója alapján. Mint al-Mosuli elmondta, az IÁ külföldi orvosokat szerződtetett egy Moszulból kiinduló szervcsempészhálózat működtetésére, ez pedig már most hatalmas profitot hozott a feketepiacon. Ráadásul a külföldi orvosoknak megtiltották, hogy a helyi kollégáikkal vegyüljenek, az információ azonban így is kiszivárgott.

A szervek jórészt elesett harcosokból, gyógyíthatatlan sérültekből, vagy elrabolt emberektől származnak, általában Irak vagy Szíria területéről, a „célállomás” pedig általában szaúdi és török bűnbandák, akik aztán elküldik a világon bárhova.

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése