2015. február 19., csütörtök

Világjelenséggé vált a gyermekek felhasználása terrorizmusra

A közel-keleti, afrikai és ázsiai szélsőséges csoportok már fejlett országokban is megpróbálnak kiskorúakat toborozni.

A gyermekek terrorizmusra való felhasználása világjelenséggé vált: közel-keleti, afrikai és ázsiai szélsőséges csoportok már fejlett országokban is megpróbálnak kiskorúakat toborozni, és egyre gyakoribb, hogy 9-10 éves gyermekeket vesznek rá öngyilkos merényletek végrehajtására, akik fel sem foghatják, mire vetemednek - írta a Foreign Affairs amerikai külpolitikai folyóirat.

Az interneten január közepén megjelent egy, az Iszlám Államnak (IÁ) tulajdonított videó, amelyen egy 10 éves kazah fiúcska pisztolylövéssel kivégez két oroszt, akiket kémkedéssel vádoltak. Két nappal korábban Nigéria északi részét egy kettős öngyilkos merénylet rázta meg. Az elkövető három tízévesforma lány volt, akikre vélhetően a Boko Haram tagjai adtak robbanószerekkel teli övet. Egy évvel ezelőtt a pakisztáni Kandahárban egy 9 éves kislányt fogtak el, aki szintén robbanószereket viselt magán. A tálibok bízták meg egy merénylet elkövetésével, de ő végül feladta magát.

Bár a gyermekek kihasználása korántsem új jelenség, az olyan szélsőséges szervezetek, mint az Iszlám Állam, a Boko Haram és a pakisztáni táliboké, egyre több gyermeket alkalmaznak. Ez, amennyire sokkoló, olyannyira stratégiai lépés részükről. Egyrészt megnöveli a rájuk irányuló médiafigyelmet. Másrészt a gyermekeket könnyebb befolyásuk alá vonni, és kisebb az esélye annak, hogy ellenszegülnek, mivel nem teljesen értik, mi a halál. Harmadrészt, mivel a gyermekek kevésbé tűnnek gyanúsnak, bevetésük gyakran növeli a támadások hatékonyságát. A gyermekek toborzása persze annak a jele is lehet, hogy az adott csoport nem tud elegendő számú felnőttet beszervezni - írták az elemzés szerzői, Mia Bloom és John Horgan, a Massachussettsi Egyetem (Lowell) munkatársai.

A két kutató szerint a gyermekek terrorcsoportok általi felhasználása globális jelenséggé vált, és a szélsőségesek fejlett országokban is próbálkoznak kiskorúak toborzásával. A szomáliai al-Shabaab egy 2013-ban közzétett toborzóvideójában például három minneapolisi gyermek szerepelt, akik közül az egyik azt mondta: "Ha tudnátok, milyen jól érezzük itt magunkat! Ez az igazi Disneyland! Gyertek ide és álljatok közénk!" Az amerikai városból 2007-2008 között 22 szomáliai származású fiatal tűnt el, közülük egyesek az al-Shabaab öngyilkos merénylőivé váltak. 2014 szeptemberében számos szomáli-amerikai kislány hagyta el Minnesota államot, hogy csatlakozzon a csoporthoz.
Bár a jelenséget gyakran hasonlítják a gyermekkatonák toborzásához, a kettő között fontos különbségek vannak. A gyermekkatonák zömmel árvák, akiket a fegyveres csoportok "szárnyaik alá vesznek". Általában kényszerítik őket a csatlakozásra, kemény kiképzést kapnak, és erőszakos csoportos tevékenységeken keresztül átmossák az agyukat, felépítve a csoport iránti hűségüket.

Míg a gyermekkatonák toborzásának jellemzően része az erőszak, a gyermekek elrablása és bedrogozása, addig a terroristák fokozatosabban vonják befolyásuk alá áldozataikat, hogy úgy tűnjék, saját elhatározásukból csatlakoznak hozzájuk. Számos csoport alkalmaz célzott propagandát a kiskorúak megszédítésére. A csatlakozó gyermekekre először kisegítői feladatokat rónak, szakácsként, takarítóként, hordárként vagy fegyvercsempészként használják őket, amíg elég "érettek" - 16-17 évesek - nem lesznek, hogy a frontvonalon vegyék fel a harcot.

A terroristák Bloom és Horgan szerint hasonló módszereket alkalmaznak a gyermekek elcsábítására, mint a szexuális bűnözők: a bizalmukba férkőznek, kielégítik bizonyos érzelmi szükségleteiket, majd megpróbálják elszigetelni őket családjuktól és barátaiktól, hogy végül kiforgassák áldozatuk erkölcsi értékrendjét. Az Iszlám Állam esetében a dzsihadisták például erőszakos videókat nézetnek a gyermekekkel, ugyanúgy, ahogyan egy szexuális bűnöző a pornográfia világába próbálja beédesgetni áldozatát. Mindkét esetben az a cél, hogy elhitessék a gyermekkel, a látott magatartásforma - az erőszak, illetve az abnormális szexualitás - a normális. Ha az áldozat ellenkezik vagy valamelyik családtagja közbelép, az IÁ zsarolást vagy kényszert alkalmaz.

Vannak azután, akik "beleszületnek" a terrorizmusba: sok dzsihadista egész családját magával viszi az IÁ által uralt területekre, és gyermekeit harcosnak neveli.

A kiképzés során az IÁ azt akarja elérni, hogy a gyermekek érzéketlenné váljanak az erőszakra, s ennek eléréséhez például valódi lefejezéseket vagy lefejezéseket ábrázoló videókat mutatnak nekik. Augusztusban egy ausztrál dzsihadista, Khaled Sharrouf arról töltött fel képet az internetre, hogy hétéves kisfia egy szíriai katona levágott fejét tartja a kezében. 2014 januárjában pedig "legfiatalabb mudzsahedjéről" közölt képet az IÁ, amelyen egy gyermek a barikádnak támasztott automata fegyvert próbál megtartani.

A gyermekek olykor feladják magukat, sokakat pedig a hatóságoknak sikerül kiszabadítaniuk a terroristák markából, de társadalomba való visszailleszkedésük nem könnyű. Pakisztánban több száz olyan gyermeket kezelnek szociális gondozók, akiket korábban a tálibok elraboltak és kiképeztek. Egyesek közülük már hatéves korukban úgy döntöttek, hogy öngyilkos merénylők lesznek, bár nem is értették, ez mit takar. Az általuk elszenvedett pszichológiai bántalmak helyrehozása, a terrorista ideológiáktól való megszabadításuk és "visszaesésük" megakadályozása átfogó kezelést igényel. Ugyanígy kezelni kell az okokat is, amelyek toborzásukhoz vezettek, ellenkező esetben az ördögi kör nem bontható meg - írta Mia Bloom és John Horgan a Foreign Affairs honlapján.

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése