2015. február 25., szerda

Egyesült Királyság - Igen a három DNS-ből készült embrió létrehozására

Február 24-én a brit parlament felső háza is megszavazta a mitokondriális DNS transzfer engedélyezését. Ezzel figyelmen kívül hagyta az EU klinikai kísérletekre vonatkozó szabályzatát, a biztonsági fenntartásokat és a közvélemény akaratát.


A javasolt technika nem eredményez gyógyulást és nem is tesztelték

A „CARE for Europe” brüsszeli keresztény nem-kormányzati életvédő szervezet  korábbi közvélemény-kutatása szerint az emberek pusztán 20%-a támogatta a csíravonalak genetikai módosítását. A javasolt technika ugyanis nem eredményez gyógyulást és nem is tesztelték. „Jane Ellison brit egészségügyi államtitkár azt állította, hogy a klinikai kísérleteket érintő EU iránymutatás csak a gyógyszer-szállításra vonatkozik, erre az esetre tehát nem. Ezzel megcsalta a parlamentet és a nemzetet” – kommentálta Paul Moynan, a CARE igazgatója.

Robert Flello brit parlamenti képviselő a törvény kapcsán rámutatott a szükségtelen sietségre és a kísérletek hiányosságaira, amelyek súlyos aggodalomra adnak okot. Az Emberi megtermékenyítés és embriológia nevű hatóságra (HFEA) utalva idézte, hogy a szakmai testület is elismerte: a törvényjavaslat elfogadásával jelentős esélye van a mutáns DNS létrehozásának. A törvény nevetségessé válik azzal, hogy egyik pillanatról a másikra akarják elfogadtatni azt, ahelyett, hogy alapos parlamenti vizsgálatnak vetnék alá. A brit parlament felső háza, a Lordok Háza február 24-én délután fogadta el a törvényt.

Vatikáni Rádió 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése