2015. február 25., szerda

Isonzói zarándoklat indul Budapestről

Július 20-tól 23-ig Budapestről induló – és további két fővárost, Zágrábot és  Laibachot is érintő − MÁV-nosztalgiavonat járja be az I. világháborús Isonzó front főbb állomásait – jelentette be sajtótájékoztatón kedden a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, Kun Szabó István vezérőrnagy.


Kun Szabó István vezérőrnagy emlékeztetett: az első világháborúban a nyugati fronton szenvedte a legnagyobb veszteségeket az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege, mégis Isonzó a magyar katonai helytállás jelképe. Az Isonzó Expressz nem kirándulóvonat lesz – tette hozzá a tárca háborús kegyeleti főosztályának vezetője. Töll László ezredes hangsúlyozta, a zarándoklat célja, hogy visszaállítsa a hősök tiszteletét, visszaemelje őket a nemzeti köztudatba.

Olaszország 1915-ben lépett be az I. világháborúba, a nyugati fronton mintegy két és fél évig folyt az öldöklés, ami olasz részről mintegy egymillió, az Osztrák−Magyar Monarchia részéről pedig félmillió áldozatot követelt. A centenáriumi zarándoklat erről emlékezik meg.

Az út szakmai szervezője a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, az Indóház Közlekedési Kiadó és Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány. A zarándoklathoz egy tizennégy kocsiból álló szerelvényt biztosít a MÁV Nosztalgia Kft., ami mintegy hatszáz főt tud elvinni az Isonzó front főbb magyar vonatkozású helyszíneire.

Az utasoknak történészek fogják feleleveníteni a Nagy Háborút, míg a korabeli fegyvereket, felszereléseket katonai hagyományőrzők mutatják be. A központi megemlékezést a tervek szerint a szlovéniai Stanjel osztrák–magyar temetőjében tartják a július 23-án. Az emlékező körút előkészületeiről az Isonzóexpressz.hu honlap folyamatosan beszámol.


Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése