2015. február 25., szerda

Gyöngyös - Pázmány-ritkaságok kerültek elő

A gyöngyösi Szent Bertalan Kincstár könyv-gyűjteményének feldolgozása során két különleges ritkaság került elő: Pázmány Péter posztilláinak (egyházi szónoki beszéd) két kiadása. Az egyházi év vasárnapjaira és főünnepeire írott beszédeket tartalmazó mű. Ez az érsek életében megjelent utolsó könyv, roppant népszerűségnek örvendett, és a szakirodalom Pázmány legnagyobb hatású művének tartja. Első kiadása 1636-ban Pozsonyban volt.

A napokban Gyöngyösön föllelt példány, ennek egy 1695-ben, Nagyszombatban megjelent újabb kiadása. Külön értéke a kiadásnak, hogy a gyöngyösi származású Szécsényi György esztergomi érsek adatta ki elődje munkáját. Az első példány lapjai között Zatykó (József) Béla tatai, később gyöngyösi (1848-1875) plébánoshoz írt levél található 1844-ből. Feltételezhető, hogy ő volt a könyv előző tulajdonosa.

A másik példány vége csonka, melyet kézirattal pótolt egykori olvasója: „Index Pazmani” jegyzéssel. Ha hihetünk a második példány címlapjára írt bejegyzésnek, akkor ennek tulajdonosa nem kisebb személyiség volt, mint Madarassy János egri kanonok és csillagász, aki Egerben és Nagyszombatban tanult. 1765-ben jegyezte be nevét a fellelt példány címlapjára. Madarassy, egy évtizeddel később, Eszterházy Károly érsek jóvoltából, a bécsi csillagdában volt gyakornok, később az egri csillagda igazgatója lett (1774–1784). Komoly szerepe volt az egri csillagászati eszközök beszerzésében.

Egri Főegyházmegye

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése